Uwielbiam halloumi! Sylwestrowa przekąska z halloumi i gruszki jest pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu. O to właśnie chodzi, aby przekąski na Sylwestra były proste, smaczne i szybkie. Nie lubię stać przy garnkach w Sylwestra, więc stawiam na szybkie przekąski. Halloumi to ser solankowy, który świetnie pasuje z owocami. Ja wybrałam gruszkę i dżem z czerwonej borówki. Zamiast gruszki można użyć melon lub arbuz. Jeśli nie lubicie halloumi to podobne przekąski można przyrządzić z szynką parmeńską. Ja jednak stawiam na halloumi, bo bardzo go lubię!
Sylwestrowa przekąska
na 16 porcji
Składniki:
2 gruszki
150 g sera halloumi
1 łyżka ghee lub masła
50 g dżemu z czerwonej borówki
zielona sałata, rukola
patyczki
Gruszki pokrój na ćwiartki, wydrąż gniazdka i pokrój na cieńsze plasterki. Halloumi pokrój na plasterki i usmaż na maśle na złoty kolor. Ułóż po kawałku halloumi na plastrach gruszki obłożonych rukolą. Wciśnij wykałaczkę i kliknij dżem. Dżem ugotowałam zrobiłam z mrożonej borówki i cukru. Gotowałam bez dodatku wody, aż dżem naturalnie zgęstniał.
6 komentarzy
To fajnego drinka taka przekąska jest idealna :)
O tak! Prosecco już się chłodzi!
świetna propozycja
Dziękuję!
Mnie ser Halloumi bardzo posmakował z grillowanymi pomidorami. Muszę koniecznie wypróbować z gruszką, bo wygląda bardzo smakowicie :)
super pomysł :) zapisałam i wypróbuję na urodzinach córki…już za parę dni :)