Lekkie taco z wołowiną na liściach sałaty

Moje dzieci uwielbiają taco z wołowiną, a ja lubię taco na liściach rzymskiej sałaty. Taco jest pyszne i tym razem przyrządziłam je z mieloną wołowiną z dodatkiem soi, rzymskiego kminu, chili i pieprzu…lekko azjatyckie smaki. Taco z wołowiną na sylwestrowe przyjęcie? Czemu nie! Świetna przekąska na ciepło podana na liściach sałaty. Nieskomplikowana i bardzo smaczna, a przy tym dekoracyjna.

taco z wołowiny przepis

taco z wołowiną

taco_z_wolowiny

Lekkie taco z wołowiny

16 taco

Składniki:

500 g mielonej wołowiny

2 łyżki oliwy

1 czosnek solo

½ czerwonego chili + 1 chili do podania

1 łyżka utartego imbiru

1 łyżka soi

1 łyżeczka kminu rzymskiego

½ łyżeczki płatków chili

3 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej

250 g brązowych pieczarek

1 główka rzymskiej sałaty

sól i piepers do smaku

1 mała cebula

1 ogórek

50 g rukoli

nasiona konopi lub sezamu do posypania

taco_wolowina

Rozgrzej oliwę na patelni. Zeszklij czosnek i chili pokrojone w drobną kostkę. Dodaj utarty imbir i mięso. Smaż mięso aż przestanie być czerwone. Dodaj płatki chili, kmin rzymski, soję i pieprz do smaku. Na drugiej patelni usmaż grzyby  z pietruszką i dodaj do mięsa. Lekko wymieszaj. Przygotuj 16 liści mini sałaty rzymskiej. Na liściach rozłóż rukolę po czym usmażoną wołowinę z grzybami. Na wierzchu rozłóż pokrojonego w kostkę ogórka, plasterki chili i cebuli. Całość posyp sezamem lub nasionami konopi. Smacznego!

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *