Moje dzieci uwielbiają taco z wołowiną, a ja lubię taco na liściach rzymskiej sałaty. Taco jest pyszne i tym razem przyrządziłam je z mieloną wołowiną z dodatkiem soi, rzymskiego kminu, chili i pieprzu…lekko azjatyckie smaki. Taco z wołowiną na sylwestrowe przyjęcie? Czemu nie! Świetna przekąska na ciepło podana na liściach sałaty. Nieskomplikowana i bardzo smaczna, a przy tym dekoracyjna.
Lekkie taco z wołowiny
16 taco
Składniki:
500 g mielonej wołowiny
2 łyżki oliwy
1 czosnek solo
½ czerwonego chili + 1 chili do podania
1 łyżka utartego imbiru
1 łyżka soi
1 łyżeczka kminu rzymskiego
½ łyżeczki płatków chili
3 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej
250 g brązowych pieczarek
1 główka rzymskiej sałaty
sól i piepers do smaku
1 mała cebula
1 ogórek
50 g rukoli
nasiona konopi lub sezamu do posypania
Rozgrzej oliwę na patelni. Zeszklij czosnek i chili pokrojone w drobną kostkę. Dodaj utarty imbir i mięso. Smaż mięso aż przestanie być czerwone. Dodaj płatki chili, kmin rzymski, soję i pieprz do smaku. Na drugiej patelni usmaż grzyby z pietruszką i dodaj do mięsa. Lekko wymieszaj. Przygotuj 16 liści mini sałaty rzymskiej. Na liściach rozłóż rukolę po czym usmażoną wołowinę z grzybami. Na wierzchu rozłóż pokrojonego w kostkę ogórka, plasterki chili i cebuli. Całość posyp sezamem lub nasionami konopi. Smacznego!
5 komentarzy
Zdecydowanie moje smaki :)
Kurcze, moje też!
smakowita propozycja
Dziękuję!
Genialnie się prezentuje! Pyszna propozycja na obiad :)
Wszystkiego najlepszego na cały nowy rok :)