347
Robiłam już podobny gulasz mięsny, perski gulasz z orzechami włoskimi. Ten gulasz różni się nieznacznie składnikami, ale smakuje zupełnie inaczej. Z mielonej wołowiny zrobiłam klopsiki, a zamiast suszonych owoców dodałam usmażoną oberżynę.
Pyszny gulasz muszę przyznać. Gulasz jest bezglutenowy. Często zaprawiam sosy zmielonymi orzechu włoskimi czy migdałami, które zagęszczają równie dobrze jak maka. W tym gulaszu użyłam mnóstwo orzechów, bo tu orzechy nadają smak potrawie.
Przepis na gulasz z klopsikami i oberżyną
Składniki:
6-8 porcji
Klopsiki
- 1 kg mięsa mielonego, ja miałam wołowe
- 1 cebula, starta
- 1 lyzka kurkumy
- sol i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Gulasz mięsny
- 200 g orzechów włoskich, zmielonych
- 3 łyżki przecieru z granatu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka garam masala
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ lyzeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 l wrzątku
- 2 oberżyny, średniej wielkości
- sol do smaku
Wykonanie:
- Z wymienionych składników zrób farsz i formuj małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Smaż na oleju, do lekkiego zrumienienia. Klopsiki mogą być lekko surowe w środku.
- Cebulę pokrój w kostkę i zrumień na oleju razem z przyprawami. Dodaj orzechy, przecier z granatu i wszystko zalej wrzątkiem. Zagotuj , po czym dodaj klopsiki.
- Gotuj gulasz przez 30 minut.
- W miedzyczasie pokrój oberżyny na plastry i posol. Zostaw na 20 minut, aby puściły sok. Możesz trochę wycisnąć nadmiar wody po upływie tego czasu. Usmaż oberżynę na oleju po obu stronach. Dodaj do ugotowanego gulaszu.
Perski gulasz oczywiście najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko lub bulgurem.