Pysznie i smacznie na Sylwestra i w Karnawale

Uwielbiam przekąski na karnawałowym stole. Dzisiaj chcę Wam zaproponować serowe koreczki z daktylami i chili. Nie są to zwykłe koreczki serowe, bo cheddar, który tu użyłam i pozostałe składniki zostały najpierw zamarynowane. Bardzo mi smakuje marynowany cheddar.

Kiedyś upiekłam focaccia z takim marynowanym serem, który kupiłam w pobliskich delikatesach. Od tamtego czasu chodziło mi po głowie, aby przyrządzić marynowany cheddar według własnej receptury i w końcu nadarzyła się okazja. Co prawda u mnie do karnawałowej imprezy jeszcze parę dni, ale dzisiaj przepis na koreczki serowe już na blogu.

serowe koreczki z daktylami przepis codo jedzenia

Serowe koreczki z daktylami i chili

na 20 koreczków

Składniki:

100 g sera cheddar

100 ml oliwy z pestek winogron

10 daktyli, podzielonych na pół bez pestek

1 czerwone chili, pokrojone w krążki

2 łyżki chili sosu, tutaj mój domowy chili sos

odrobina nasion włoskiego kopru lub anyżu

3 ziarna różowego pieprzu, lekko rozgniecione

3 ziarna czarnego pieprzu

szczypta suszonych lub świeżych ziół, u mnie rozmaryn i tymianek

Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę i wlej do półlitrowego słoiczka ze szczelnym zamknięciem. Zanurz w marynacie pozostałe składniki, zamknij i potrząśnij. Marynuj ser najmniej 5 godzin. Taki zamarynowany ser może postać w lodówce 3 tygodnie.

 

 

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *