371
Lubię eksperymentować z żywnością. Zapiekany bakłażan nadziewany pikantnym sosem z mielonego mięsa to właśnie takie danie, gdzie zamiast zwykłego, mięsnego sosu mogę zrobić coś innego i bardziej ekscytującego.
Zamiast siekać oberżynę i wrzucić do sosu można zrobić odwrotnie! Sosem wypełnić bakłażany.
Bakłażany trzeba przygotować wcześniej. Ja najpierw solę oberżynę i odstawiam na pół godziny, wtedy będzie ona miękka i soczysta po zapieczeniu w piekarniku. Nie potrzeba też tyle oliwy .
Składniki:
- 2 bakłażany, średnie
- 500 gram mięsa wołowowieprzowego, mielonego
- 1 cebula, duża
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 puszka posiekanych pomidorów
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek do posmarowania
- świeża kolendra do dekoracji
Wykonanie:
- Podziel bakłażany wzdłuż na dwie części każdy. Wydrąż środki, które zachowaj do sosu.
- Posól oberżynę i zostaw na 30 minut.
- Obierz cebulę i posiekaj drobno. Obierz i przeciśnij czosnek.
- Podsmaż cebulę i czosnek na oleju z przyprawami. Dodaj Wydrążone środki oberżyny i mięso i smaż tak długo aż mięso nie będzie krwawe.
- Dodaj pomidory i przecier. Dopraw solą i gotuj sos przez 10 minut.
- Pomaluj bakłażany oliwką i napełnij sosem. Zapiekaj bakłażany w temperaturze 175 ° C przez 20 minut.
Zapiekany bakłażan to szybkie danie na obiad.