Mini zapiekanki ziemniaczane

Lubie cudowac z ziemniakami. Ostatnio wymyslilam mini zapiekanki z ziemniakow z dodatkiem sera cheddar i kopru. Takie pyrki moge jesc codziennie.W sam raz na przekaske bufetowa.

Przepis na mini zapiekanki ziemniaczane

Składniki:

12 sztuk

  • 1 kg ziemniaków, pieczone
  • 3 łyżki śmietany
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 dl sera cheddar, startego
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:

  • Upiecz ziemniaki w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Ostudz i obierz ze skorki.Rozgniec widelcem w pojemnej misce.
  • Dodaj starty cheddar, jajka, posiekany koperek, śmietanę i mąkę. Wymieszaj wszystko razem.
  • Do zapiekanek uzylam mojej muffinkowej foremki, ktora miesci 12 porcji. Rozloz rownomiernie mase ziemniaczana i zapiecz w piekarniku na 170ºC ( termoobieg) przez około 15 minut.

Podawaj zapiekanki na ciepło.
KONKURS ! Jesienne smaki - ziemniaki

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.