351
Uwielbiam ten przepis na curry, bo mogę go zmieniać jak tylko chcę. Na obiad wybrałam wegetariańską wersję ze słodkich ziemniaków czyli batatów i ciecierzycy. To wegetariańskie curry to połączenie słodkiego smaku z ostrym, które nieco łagodnieją, kiedy podaję curry z nudlami vermicelli.
Vermicelli nudle to przezroczyste ryżowe nudle, które zamiast gotowania zalewa się tylko wrzątkiem na 3 minuty.
Przepis na wegetariańskie curry ze słodkich ziemniaków i ciecierzycy
Składniki:
2-3 porcji
- 2 dl mleka kokosowego
- 2 dl pokrojonych pomidorów z puszki
- 1 mała puszka ciecierzycy
- 1 duży słodki ziemniak
- 1 dymka
- 1 ½ łyżeczki czerwonej pasty curry
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka oleju arachidowego
Wykonanie:
- Rozgrzej olej na patelni i dodaj czerwoną curry pastę. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Odsącz ciecierzycę. Wrzuć warzywa na patelnię i podsmaż.
- Dodaj imbir i cynamon, a po czym mleko kokosowe i pomidory.
- Gotuj curry aż ziemniaki będą miękkie.
- Zagotuj wodę lekko i lekko osól. Zalaj gorącą wodą vermicelli nudle. Niech tak postoją przez 3 minuty.
- Odcedz nudle i wymieszaj lekko z curry przed podaniem. Posyp świeżą kolendrą.