Warzywne kotlety z ciecierzycą przypominają falafel, ale są bardziej miękkie, ponieważ obok ciecierzycy zawierają również warzywa i orzechy. Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu. Przyrządzając wegetariańskie kotlety staram się nie mieszać w nie mąki, czy tartej bułki. Nie zawsze jest to możliwe, ale w tym przypadku wystarczył dodatek jajek, które idealnie połączyły warzywa w zwartki farsz.
Kotlety warzywne z ciecierzycą świetnie zastępują mielone kotlety, czy inne kotlety mięsne. Poza tym to tania i lekka alternatywa na obiad czy kolację. Podaję takie kotlety z dobrym sosem lub sałatką na bazie jogurtu. Najczęściej jest to perska sałatka borani z grillowanej oberżyny lub tzatziki.
Warzywne kotlety z ciecierzycą
16 sztuk
Składniki:
100 g ciecierzycy, waga sucha
60 g orzechów ziemnych
200 g brokułu
5 dymek, drobno pokrojonych
1 marchewka, średniej wielkości
1 ząbek czosnku
2 jajka
1 st morot
2 łyżki mąki kukurydzianej, opcjonalnie
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego
½ łyżeczki kminu rzymskiego
3 łyżki posiekanej kolendry
olej kokosowy do smażenia
Ciecierzycę zalać wodą i moczyć przez noc. Na drugi dzień zalać odcedzoną ciecierzycę czystą wodą, dodać 2 łyżeczki soli i gotować przez 30 minut. Odcedzić i ostudzić.
Obrać marchewkę i pokroić w kostkę. Włożyć do malaksera i krótko zmiksować. Następnie wsypać orzechy ziemne, czosnek, pokrojony brokuł i zmiksować. Na koniec dodać ciecierzycę, pokrojoną kolendrę i dymkę. Zmiksować krótko. Wymieszać farsz z jajkami, przyprawami i solą. Formować okrągłe kotlety o wadze około 50 gram. Smażyć na rozgrzanym oleju powoli na złoty kolor. Jeść kotlety z sosem czosnkowym lub perską sałatką borani.