Pyszne kotlety brokułowe z porem i feta

Dzisiaj zapraszam na jarski obiad, pyszne kotlety brokułowe z porem i feta. Lubicie warzywne kotlety? Ja bardzo ! Ostatnio przyrządzałam kotleciki z soczewicy. Bardzo mi przypadły do smaku dlatego dzisiaj spróbowałam zrobić kotlety brokułowe. Był to dosyć spontaniczny pomysł, bo po prostu odkryłam, że mam dwa duże brokuły w lodówce. Jakoś nie miałam ochoty na brokułową, więc wybrałam opcję kotletów. Przy okazji wypróbowałam mąkę lnianą. Nie lubię zbytnio dodawać mąki do kotletów czy tartej bułki. Wolę konkretne produkty jak wysokowartościowe pestki słonecznika, zmielone migdały i wspomnianą mąkę lnianą.

kotlety_brokulowe_przepis

Oprócz brokułów znajdziecie w kotletach por. Często używam pora zamiast cebuli. Por świetnie pasuje z brokułami. Co by nie zabrakło białka w kotletach dodałam owczą feta. Ponadto zmiksowałam szybki dressing a awokado…Wydawałoby się, że ten przepis jest pracochłonny ale właśnie nie. Wszystkie produkty posiekałam w malakserze. Nie wiem co ja bym zrobiła bez tego urządzenia! Ważne jest aby warzywny farsz był grudkowaty wtedy kotlety są pulchne i szybko się smażą. Kotlety brokułowe czy inne warzywne kotlety są smaczne i na ciepło i na zimno. Jadłam ciepłe podczas smażenia. Na zimne skusiłam się już po sesji fotograficznej….Taka to dola kulinarnego blogerki he, he…

kotlety brokułowe

kotlety z brokułu

Kotlety brokułowe

Składniki:

na 20 sztuk

1 duży brokuł, po oczyszczeniu 400 g

80 g pora

150 g pestek słonecznika

1½ łyżki mąki lnianej

150 g feta

2 jajka

70 g zmielonych migdałów

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka kminu rzymskiego, młotkowanego

½ łyżeczki czarnego pieprzu

ghee do smażenia

Sos z awokado

1 małe awokado

150 ml migdałowego mleka lub jogurtu

1 łyżka tahini

1 ząbek czosnku

sól do smaku

2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo

sałata lodowa

czerwona kapusta

kiełki

marchewka

kotlety brokułowe

Odetnij nogę od brokułu i liście. Podziel na różyczki. Grubo pokrój pora. Warzywa umieść w malakserze. Dodaj słonecznik, jajka, oliwę, mąkę lnianą i feta. Dopraw solą zmiksuj na gruboziarnisty farsz. Rozgrzej ghee (masło klarowane) na patelni. Z farszu zrób 20 kotletów, 50 -55 gram każdy i smaż na złoty kolor po obu stronach. W międzyczasie przekrój awokado na pół i wydrąż miąższ łyżeczką. Włóż do wysokiego naczynia, wlej migdałowe mleko, dodaj tahini, ząbek czosnku, sól, sok z cytryny i zmiksuj. Podaj kotlety na ciepło lub zimno na sałacie, polej dressingiem. Smacznego!

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSpara

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.