Dzisiaj zapraszam na jarski obiad, pyszne kotlety brokułowe z porem i feta. Lubicie warzywne kotlety? Ja bardzo ! Ostatnio przyrządzałam kotleciki z soczewicy. Bardzo mi przypadły do smaku dlatego dzisiaj spróbowałam zrobić kotlety brokułowe. Był to dosyć spontaniczny pomysł, bo po prostu odkryłam, że mam dwa duże brokuły w lodówce. Jakoś nie miałam ochoty na brokułową, więc wybrałam opcję kotletów. Przy okazji wypróbowałam mąkę lnianą. Nie lubię zbytnio dodawać mąki do kotletów czy tartej bułki. Wolę konkretne produkty jak wysokowartościowe pestki słonecznika, zmielone migdały i wspomnianą mąkę lnianą.
Oprócz brokułów znajdziecie w kotletach por. Często używam pora zamiast cebuli. Por świetnie pasuje z brokułami. Co by nie zabrakło białka w kotletach dodałam owczą feta. Ponadto zmiksowałam szybki dressing a awokado…Wydawałoby się, że ten przepis jest pracochłonny ale właśnie nie. Wszystkie produkty posiekałam w malakserze. Nie wiem co ja bym zrobiła bez tego urządzenia! Ważne jest aby warzywny farsz był grudkowaty wtedy kotlety są pulchne i szybko się smażą. Kotlety brokułowe czy inne warzywne kotlety są smaczne i na ciepło i na zimno. Jadłam ciepłe podczas smażenia. Na zimne skusiłam się już po sesji fotograficznej….Taka to dola kulinarnego blogerki he, he…
Kotlety brokułowe
Składniki:
na 20 sztuk
1 duży brokuł, po oczyszczeniu 400 g
80 g pora
150 g pestek słonecznika
1½ łyżki mąki lnianej
150 g feta
2 jajka
70 g zmielonych migdałów
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka kminu rzymskiego, młotkowanego
½ łyżeczki czarnego pieprzu
sól do smaku
ghee do smażenia
Sos z awokado
1 małe awokado
150 ml migdałowego mleka lub jogurtu
1 łyżka tahini
1 ząbek czosnku
sól do smaku
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo
sałata lodowa
czerwona kapusta
kiełki
marchewka
Odetnij nogę od brokułu i liście. Podziel na różyczki. Grubo pokrój pora. Warzywa umieść w malakserze. Dodaj słonecznik, jajka, oliwę, mąkę lnianą i feta. Dopraw solą zmiksuj na gruboziarnisty farsz. Rozgrzej ghee (masło klarowane) na patelni. Z farszu zrób 20 kotletów, 50 -55 gram każdy i smaż na złoty kolor po obu stronach. W międzyczasie przekrój awokado na pół i wydrąż miąższ łyżeczką. Włóż do wysokiego naczynia, wlej migdałowe mleko, dodaj tahini, ząbek czosnku, sól, sok z cytryny i zmiksuj. Podaj kotlety na ciepło lub zimno na sałacie, polej dressingiem. Smacznego!
15 komentarzy
mniam, mega apetycznie wyglądają! Ja robiłam , ale w wersji bez pora :)
Brzmi intrygująco, jestem ciekawa, jak smakują :)
Wiesz, naprawdę smaczne!!
Mąż bardzo lubi brokuły, w ogóle lubimy dania warzywne, myślę o takiej wersji kotletów na Wielkanoc.
Coś bezmięsnego dobrze zjeść od czasu do czasu!
fajnie wyglądaja
Dziękuję!
Prezentują się znajomicie i smakowicie :) z tą sałatką muszą być przepyszne
Baaardzo!
Narobiłaś mi smaku na takie kotlety, a tu nie dość, że późno, to jeszcze składników nie mam :)
No trochę ich potrzeba…
Jesteśmy fankami tego typu kotlecików bez mięsa :P
Ja też się nimi zajadam!!!
Pyszne ale masa wyszła bardzo rzadka i nie chciała się smażyć. Dodałam 2 jajka i mąkę ryżową i wyszło super. dodatkowe składniki spowodowały, że mam pełnowartościowy posiłek :)
Masa będzie rzadka jeśli warzywa będą zmielone na papkę…Ale super, że sobie poradziłaś!