Spotykacie się z takim stwierdzeniem, bułki hamburgerowe z sezamem takie jak w m…? Moje bułeczki bez wątpienia są puszyste, pyszne w smaku, a do tego zdrowe bez dodatków, więc nie mają nic wspólnego z bułkami z m…
Bułeczki do hamburgerów piekę bardzo często, a dziś mam dla Was nowy przepis, który jak zwykle powstał z braku mąki, której zazwyczaj używam czy niedostatku drożdży. Tak to bywa z nowymi przepisami… Poza tym przekonałam się, że mniej drożdży nie robi dużej różnicy, więc nie ma co panikować i zaraz lecieć do sklepu. Oto sprawdzony przepis na bułeczki hamburgerowe, mięciutkie i pachnące sezamem.

Składniki:
800 g pszennej mąki
160 g pszennej mąki pełnoziarnistej
40 g drożdży
500 - 600 ml zimnej wody
100 ml oliwy z oliwek
2 ½ łyżeczki soli
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuścić w zimnej wodzie wraz z miodem i oliwą. Dodać obie mąki i zarobić gładkie ciasto. Zagniatać przez 10 minut, a potem dodać sól i zagniataj jeszcze przez 5 minut. Przykryj folią i odstawić ciasto chlebowe w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
- Po tym czasie wyjąc ciasto na stolnicę i złożyć kilka razy. Przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Znowu złożyć ciasto kilka razy i pozostawić pod przykryciem na 10 minut.
- Podzielić ciasto na 12 równych porcji, u mnie około 130 gram każda. Formować okrągłe bułki i układać na blasze pokrytej pergaminem.
- Posmarować bułki rozmąconym jajkiem, posypać sezamem, przykryć folią i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 minut.
- Piec hamburgerowe bułeczki w piekarniku nagrzanym na 225ºC na termoobiegu przez około 10 minut. Ostudzić bułki na metalowej kratce. Bułki można zamrozić. Smacznego!
17 komentarzy
Cudne!
Skorzystam z przepisu Gosiu.
Pozdrowienia!
Polecam Aniu!
Bardzo apetyczne, piękne zdjęcia :))
Dziękuję!
Może zrobimy blogową wymianę?Jamam burgery, a Ty Gosiu bułki? :)
O czemu nie Pati!
mmm.. myślę, że aż szkoda ich jeść- takie piękne!
Masz rację!
A ja właśnie szukam przepisu… ;) Będzie jak znalazł ;)
Świetne pachnące bułeczki :) Mniam …
Są idealne :)
Dzięki Ewa!
od dawna chodzą za mną takie bułeczki
Dziękuję za przepis, z chęcią go wykożystam :D
Polecam!
Pięknie, ale po co ten sezam, – lubię hamburgery, ale nie znoszę sezamu – nie rozumiem, czym tu się zachwycać. Może ktoś mi wytłumaczy, dlaczego muszę jeść hamburgera z sezamem ?, nie można upiec bułki bez sezamu ?
Pewnie, że można!Nie wiem jak dla Ciebie ale dla mnie przepisy są jedynie inspiracją i zawsze dostosowuję go do moich potrzeb.Nie widzę więc problemu, że możesz upiec bułki bez sezamu