Spotykacie się z takim stwierdzeniem, bułki hamburgerowe z sezamem takie jak a m…? Moje bułeczki bez wątpienia są puszyste, pyszne w smaku, a do tego zdrowe bez dodatków, więc nie mają nic wspólnego z bułkami z m…
Bułeczki do hamburgerów piekę bardzo często, a dziś mam dla Was nowy przepis, który jak zwykle powstał z braku mąki, której zazwyczaj używam czy niedostatku drożdży. Tak to bywa z nowymi przepisami… Poza tym przekonałam się, że mniej drożdży nie robi dużej różnicy, więc nie ma co panikować i zaraz lecieć do sklepu. Oto sprawdzony przepis na bułeczki hamburgerowe, mięciutkie i pachnące sezamem.
Bułki hamburgerowe z sezamem
Składniki:
na 12 bułek hamburgerowych
1100 ml pszennej mąki
200 ml pszennej mąki pełnoziarnistej
40 g drożdży
500 – 600 ml zimnej wody
100 ml oliwy z oliwek
2 ½ łyżeczki soli
2 łyżki miodu
Drożdże rozpuść w zimnej wodzie wraz z miodem i oliwą. Dodaj obie mąki i zarób ciasto. Zagniataj przez 10 minut, a potem dodaj sól i zagniataj jeszcze przez 5 minut. Przykryj folią i pozostaw ciasto chlebowe do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Przykryj i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Znowu złóż ciasto kilka razy i pozostaw do odpoczynku na 10 minut. Podziel ciasto na 12 równych porcji, u mnie około 130 gram każda, uformuj okrągłe bułki i ułóż na blasze pokrytej pergaminem. Popędzluj bułki rozmąconym jajkiem, posyp sezamem, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz hamburgerowe bułeczki na 225ºC w termoobiegu przez około 10 minut.
17 komentarzy
Cudne!
Skorzystam z przepisu Gosiu.
Pozdrowienia!
Polecam Aniu!
Bardzo apetyczne, piękne zdjęcia :))
Dziękuję!
Może zrobimy blogową wymianę?Jamam burgery, a Ty Gosiu bułki? :)
O czemu nie Pati!
mmm.. myślę, że aż szkoda ich jeść- takie piękne!
Masz rację!
A ja właśnie szukam przepisu… ;) Będzie jak znalazł ;)
Świetne pachnące bułeczki :) Mniam …
Są idealne :)
Dzięki Ewa!
od dawna chodzą za mną takie bułeczki
Dziękuję za przepis, z chęcią go wykożystam :D
Polecam!
Pięknie, ale po co ten sezam, – lubię hamburgery, ale nie znoszę sezamu – nie rozumiem, czym tu się zachwycać. Może ktoś mi wytłumaczy, dlaczego muszę jeść hamburgera z sezamem ?, nie można upiec bułki bez sezamu ?
Pewnie, że można!Nie wiem jak dla Ciebie ale dla mnie przepisy są jedynie inspiracją i zawsze dostosowuję go do moich potrzeb.Nie widzę więc problemu, że możesz upiec bułki bez sezamu