Hamburgerowe bułeczki w wersji GI

Bułki do hamburgerów piekłam juz wcześniej. Ostatnio wypróbowałam nowy przepis. Hamburgerowe bułeczki GI

 z tego przepisu są wypiekane tylko z mąki orkiszowej, zarówno z pełnoziarnistej jak i tej przesianej.

Przepis jest bardzo wydajny, bo otrzymałam 1700 gram ciasta chlebowego, które podzieliłam na małe kulki o około 130 gramów. Wyszło mi 12 puszystych, hamburgerowych bułek, posypanych białym i czarnym sezamem

Bułki orkiszowe odznaczają się tzw. niskim GI, czyli zawierają o wiele więcej  złożonych węglowodanów, głównie błonnika, niż bułki ze zwykłej mąki pszennej .

Przepis na hamburgerowe bułeczki GI

Składniki:

12 sztuk

  • 5 dl / 500 ml wody
  • 11 dl / 660 g przesianej mąki orkiszowej
  • 2 dl / 120 g  pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 50 g drożdży
  • 1 dl / 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko do posmarowania
  • 1 dl / 70 g nasion sezamu
  • 2 łyżeczki soli

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże w wodzie z miodem, dodać pozostałe składniki i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  • Zostaw ciasto do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut przykryte ściereczką.
  • Podziel ciasto na 12 kulek. Umieść kuleczki w odstępach na formie wyłożonej  pergaminem.
  • Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem, posyp sezamem.
  • Piecz hamburgerowe bułeczki w temperaturze 250 º C  (termoobieg) przez 10-12 minut.

 

SparaSpara

SparaSpara

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.