Bułki do hamburgerów piekłam juz wcześniej. Ostatnio wypróbowałam nowy przepis. Hamburgerowe bułeczki GI
z tego przepisu są wypiekane tylko z mąki orkiszowej, zarówno z pełnoziarnistej jak i tej przesianej.
Przepis jest bardzo wydajny, bo otrzymałam 1700 gram ciasta chlebowego, które podzieliłam na małe kulki o około 130 gramów. Wyszło mi 12 puszystych, hamburgerowych bułek, posypanych białym i czarnym sezamem
Bułki orkiszowe odznaczają się tzw. niskim GI, czyli zawierają o wiele więcej złożonych węglowodanów, głównie błonnika, niż bułki ze zwykłej mąki pszennej .
Przepis na hamburgerowe bułeczki GI
Składniki:
12 sztuk
- 5 dl / 500 ml wody
- 11 dl / 660 g przesianej mąki orkiszowej
- 2 dl / 120 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 50 g drożdży
- 1 dl / 100 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko do posmarowania
- 1 dl / 70 g nasion sezamu
- 2 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Rozpuść drożdże w wodzie z miodem, dodać pozostałe składniki i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
- Zostaw ciasto do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut przykryte ściereczką.
- Podziel ciasto na 12 kulek. Umieść kuleczki w odstępach na formie wyłożonej pergaminem.
- Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem, posyp sezamem.
- Piecz hamburgerowe bułeczki w temperaturze 250 º C (termoobieg) przez 10-12 minut.
11 komentarzy
pięknie wyrośnięte, okrąglutkie
piekne :)) musze się kiedyś odważyć i zrobić
Pyszne, bardzo lubię domowe bułeczki :)
jakich drożdży używamy, świeżych czy instant?
świeże
Dlaczego przepis podany jeste w dl? Tak juz sie nie robi. Chce zrobic te buleczki no musze teraz siedziec i szukac przelicznika . To zdecydowane utrudnienie.
Jest to jeden ze starszych przepisów podany w decylitrach. Wprowadziłam obok gramy
Właśnie będę je robiła drugi raz bo te błueczki wychodzą rewelacjinie!!! 🤗 Dziękuję za przepis! Jest idealna!!
Wow! Cieszę się!
A miód do ciasta? Czy do posmarowania i „przyklejenia” sezamu?
Do ciasta! Bułki posmarować rozmąconym jajkiem. Dziękuję za uwagę.