Szwedzkie bułki na śniadanie

Wracam do pieczenia chleba. Jest tak drogi, że w tej chwili bardziej się opłaca piec samemu niż kupować. Co za bułki dzisiaj upiekłam na śniadanie? Szwedzkie bułki na melasie. Są pyszne i puszyste. To popularne pieczywo w Szwecji zwane jest tekaka i oznacza bułka do herbaty. Jak dla mnie to idealne pieczywo na kanapki z masłem i serem.

pieczenie chleba szwedzkie bułki śniadaniowe tekaka codo jedzenia

Zapomniałam jaką przyjemność sprawiało mi pieczenie chleba. Uwielbiam zapach świeżo pieczonego chleba, roznoszącego się po domu. Czuję takie ciepło! Choć dzisiaj nie jadam pieczywa z mąk zbożowych, bo jestem na diecie, to jednak samo pieczenie daje mi dużą satysfakcję.

Do wypieku tych bułek użyłam mąkę pszenną z młyna. Jest ona bogatsza w białko, ciasto chlebowe lepiej wyrasta, więc jest i więcej chleba po upieczeniu.

sniadanie_bulki_slodkiebulki_chleb_nadrozdzach_codojedzenia

Pieczenie chleba

Domowe pieczywo zawsze można dopasować do swoich upodobań smakowych. Jak wspomniałam wyżej wybór mąki to jedna taka możliwość. Do chleba można dodać melasę, która dostarcza mu wiele walorów smakowych. Te bułki piekłam też z dodatkiem oliwy. Lubię też dodawać nasiona. Bułki z nasionami są jeszcze bardziej pożywne zwłaszcza jeśli dodam do nich nasiona siemienia lnianego i babki płesznik.

Innym dodatkiem do bułek i chleba są suszone owoce. Często piekę bułki z żurawiną. Moim nietypowym wypiekiem są bułki jagodami i orzechami. Jak widać chleb można upiec z czym popadnie z bazylią i suszonymi pomidorami, a nawet z tahini.

pieczenia chleba codo jedzenia

Szwedzkie bułki na melasie

20 sztuk

Składniki:

1100 g mąki z młyna

50 g świeżych drożdży

800 – 850 ml letniego mleka

80 ml oliwy z oliwek

2 łyżki melasy

1 łyżka soli

Odważoną mąkę wsypać do naczynia. U mnie jest to misa od miksera. W środku zrobić dołek. Rozpuścić drożdże i melasę w mleku i wlać w dołek. Lekko wymieszać zagarniając mąkę z brzegów. Rozczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem.

Następnie zagnieść ciasto, dodać sól, oliwę i wyrabiać przez 10 minut. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 20 kawałków. Z każdego formować kulę. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Są potrzebne 2 blachy. Bułki nakłuć szpikulcem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.

W międzyczasie nagrzać piekarnik do 225ºC. Jeśli dysponujesz piekarnikiem z termoobiegiem to możesz piec 2 blachy bułek na raz. W innym przypadku piec pojedynczo przez 10  minut, obie blaszki razem przez 20 minut. Po po połowie czasu zamienić pożyje blaszek, bułki będą wtedy równomiernie zrumienione i upieczone.

Ostudzić bułki na metalowej kratce. Można je zamrozić. Smacznego!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *