Szwedzkie buleczki do herbaty tekakor

Szwedzkie bułeczki tekakor to oryginalne szwedzkie pieczywo. Tekakor znaczy ciasteczka do herbaty. Wbrew nazwie są to smaczne  bułeczki nie mające nic wspólnego z ciastkami, poza ich okrągłym, płaskim kształtem. Bułeczki są lekko słodkie niż tradycyjne bułki, a do ciasta trzeba koniecznie dodać jakiś tłuszcz, u mnie jest to masło.

Bułeczki osłodziłam golden syropem, ale można też użyć miodu. Dodałam również mąki graham. Z ciasta zrobiłam kuleczki, które następnie spłaszczyłam na placki. Każdy taki placek podziurkowałam szpikulcem. To też taka charakterystyczna dekoracja tego wypieku.

szwedzkie bułeczki tekakor codojedzenia

Bułeczki upiekłam z musem jabłkowym własnej roboty. Lubię kiedy jabłko nie jest rozgotowane tak do końca. Jeśli masz kupny, typowy mus jabłkowy możesz dodać jabłko pokrojone w kostkę.

szwedzkiebuleczki_ tekakor_przepis_pieczywo_codojedzenia

Przepis na szwedzkie bułeczki tekakor

22 bułeczki

Składniki:

50 g drożdży

130 g mąki graham

800 g mąki pszennej

650 ml letniego mleka

80 g masła, roztopionego

3 łyżki golden syropu lub miodu

2 ½ łyżeczki soli

200 g  jabłkowego musu

1 jabłko, pokrojone w kostkę (opcjonalnie)

Rozpuść masło w rondelku i wlej mleko, aby było letnie. W misce pokrusz drożdże i zalej mlekiem. Dodaj syrop, mus jabłkowy, jabłko, sól oraz stopniowo mąkę. Zagnięć gładkie ciasto. Ja to robię przy pomocy asystenta kuchennego. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut , przykryte ściereczką. Po tym czasie podziel ciasto na kulki o wadze 100 g, spłaszcz dłonią na 1,5 cm placki, podziurkuj szpikulcem lub widelcem i zostaw do ponownego wyrośnięcia pod ściereczką na 30 minut. Piecz bułeczki w piekarniku na 225ºC, przez 10 minut. Bułeczki mają być lekko zrumienione.

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *