Szwedzkie bułeczki tekakor to oryginalne szwedzkie pieczywo. Tekakor znaczy ciasteczka do herbaty. Wbrew nazwie są to smaczne bułeczki nie mające nic wspólnego z ciastkami, poza ich okrągłym, płaskim kształtem. Bułeczki są lekko słodkie niż tradycyjne bułki, a do ciasta trzeba koniecznie dodać jakiś tłuszcz, u mnie jest to masło.
Bułeczki osłodziłam golden syropem, ale można też użyć miodu. Dodałam również mąki graham. Z ciasta zrobiłam kuleczki, które następnie spłaszczyłam na placki. Każdy taki placek podziurkowałam szpikulcem. To też taka charakterystyczna dekoracja tego wypieku.
Bułeczki upiekłam z musem jabłkowym własnej roboty. Lubię kiedy jabłko nie jest rozgotowane tak do końca. Jeśli masz kupny, typowy mus jabłkowy możesz dodać jabłko pokrojone w kostkę.
Przepis na szwedzkie bułeczki tekakor
22 bułeczki
Składniki:
50 g drożdży
130 g mąki graham
800 g mąki pszennej
650 ml letniego mleka
80 g masła, roztopionego
3 łyżki golden syropu lub miodu
2 ½ łyżeczki soli
200 g jabłkowego musu
1 jabłko, pokrojone w kostkę (opcjonalnie)
Rozpuść masło w rondelku i wlej mleko, aby było letnie. W misce pokrusz drożdże i zalej mlekiem. Dodaj syrop, mus jabłkowy, jabłko, sól oraz stopniowo mąkę. Zagnięć gładkie ciasto. Ja to robię przy pomocy asystenta kuchennego. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut , przykryte ściereczką. Po tym czasie podziel ciasto na kulki o wadze 100 g, spłaszcz dłonią na 1,5 cm placki, podziurkuj szpikulcem lub widelcem i zostaw do ponownego wyrośnięcia pod ściereczką na 30 minut. Piecz bułeczki w piekarniku na 225ºC, przez 10 minut. Bułeczki mają być lekko zrumienione.
5 komentarzy
Wyglądaja smakowicie. A własnie piję herbatę. :)
Cieszę się, że przedstawiłaś ten tradycyjny przepis. Mam do Ciebie prośbę, abyś podała tutaj link do strony anglojęzycznej z szwedzkimi przepisami (może też innymi skandynawskimi), bo nie mogę za bardzo znaleźć dobrych źródeł. Z góry dziękuję. Ania
Czesc Aniu! Musze przyznac, ze najbardziej poczytne szwedzkie blogi kulinarne przedstawiaja swoje przepisy jedynie po szwedzku, a tlumaczenie z google jest katastrofalne, chociaz ja padam ze smiechu nie raz. Mimo to znalazlam jedna strone, ktora przedstawia typowo szedzkie przepisy po angielsku, ale nie zawsze ze zdjeciami. Oto ona
http://www.prc.nu/se/s310.htm Jak jeszcze cos znajde to podam
Dziękuję :) Zapisuję adres. A tak w ogóle to Camilla Lachberg wydała w Polsce książkę kulinarną właśnie widzę, chyba poprosze Mikołaja o nią ;)
[…] Szwedzkie bułeczki do herbaty tekakor – codojedzenia.pl […]