…Nie, nie to nie jagodzianki, to śniadaniowe bułki z jagodami i włoskimi orzechami. Miałam resztkę jagód, tych czarnych i trochę borówki brusznicy…Pomyślałam więc, bułki z jagodami, jeszcze takich nie piekłam, jagody pasują z włoskimi orzechami. Co mam do stracenia! Świeże bułki na śniadanie, z czym by je nie upiec będą zawsze pyszne. Gorące z masełkiem są cudowne! Bułki z jagodami wyszły super wypieczone, fiołkowe w środku, z kawałkami orzechów. Mniam!
Bułki z jagodami
Składniki:
16 bułek
50 g drożdży
800 ml wody
200 g mąki grahamki
150 g mąki żytniej
500 g mąki pszennej, chlebowej i wysoko proteinowej
1 łyżka soli
200 ml czarnych jagód
100 ml czerwonej borówki lub więcej jagód
100 g orzechów włoskich grubo pokrojonych
Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj wszystkie mąki i zarób ciasto. Wyrabiaj automatycznie, użyj haka. Dodaj sól, a po minucie orzechy, jagody, borówkę. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez 10 minut. Ciasto powinno być nieco luźne. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę, oprószoną mąką. Złóż kilka razy i pozostaw na 10 minut pod przykryciem, następnie podziel na 16 porcji, około 130 g każda i uformuj okrągłe bułki. Oprósz bułki mąką i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nastaw piekarnik na 250ºC, u mnie termoobieg, Piekarnik piekarnikowi nie równy. Ważne jest aby podczas pierwszych 10 minut bułki piekły się w wysokiej temperaturze, obniż temperaturę o 25 stopni (u mnie 225ºC termoobieg) i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Bufiki powinny być lekko rumiane. Upieczone bułki wyjmij na metalową kratkę do ostudzenia.
12 komentarzy
Gosiu fantastyczny pomysł. Takie buły muszą być pyszne :-)
Dziękuję Marzenko!
A jaki typ mąki żytniej ?
Ja nie miałam żadnego numeru na mojej, ale żytnia do chleba, ładnie mielona
Ale pychota, aż chce się lata!
Polecam!
Bardzo fajne połączenie na śniadanie. Już sobie wyobrażam jak smakują właśnie na ciepło :)
Oczywiście, że zjadłam jedną zaraz po upieczeniu, super!
woow jaki super kolor mają
Na pewno musiały być przepyszne. A wiem co mówię, bo robiłam kiedyś chleb z jagodami wg skandynawskiego przepisu. Tymczasem zapraszam do udziału w akcji Pieczarkowy Tydzień, która startuje w poniedziałek.
Dziękuję.
Idealne bułeczki na śniadanie :)