Bułki z jagodami i orzechami

…Nie, nie to nie jagodzianki, to śniadaniowe bułki z jagodami i włoskimi orzechami. Miałam resztkę jagód, tych czarnych i trochę borówki brusznicy…Pomyślałam więc, bułki z jagodami, jeszcze takich nie piekłam, jagody pasują z włoskimi orzechami. Co mam do stracenia! Świeże bułki na śniadanie, z czym by je nie upiec będą zawsze pyszne. Gorące z masełkiem są cudowne! Bułki z jagodami wyszły super wypieczone, fiołkowe w środku, z kawałkami orzechów. Mniam!

Bułki z jagodami

Bułki z jagodami

Składniki:

16 bułek

50 g drożdży

800 ml wody

200 g mąki grahamki

150 g mąki żytniej

500 g mąki pszennej, chlebowej i wysoko proteinowej

1 łyżka soli

200 ml czarnych jagód

100 ml czerwonej borówki lub więcej jagód

100 g orzechów włoskich grubo pokrojonych

bułki z jagodami przepisRozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj wszystkie mąki i zarób ciasto. Wyrabiaj automatycznie, użyj haka. Dodaj sól, a po minucie orzechy, jagody, borówkę. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez 10 minut. Ciasto powinno być nieco luźne. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę, oprószoną mąką. Złóż kilka razy i pozostaw na 10 minut pod przykryciem, następnie podziel na 16 porcji, około 130 g każda i uformuj okrągłe bułki. Oprósz bułki mąką i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nastaw piekarnik na 250ºC, u mnie termoobieg, Piekarnik piekarnikowi nie równy. Ważne jest aby podczas pierwszych 10 minut bułki piekły się w wysokiej temperaturze, obniż temperaturę o 25 stopni (u mnie 225ºC termoobieg) i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Bufiki powinny być lekko rumiane. Upieczone bułki wyjmij na metalową kratkę do ostudzenia.

 

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.