Pszenne bułki z makiem

Puszyste, wspaniałe bułki na śniadanie, pszenne bułki z makiem. Zazwyczaj posypuję bułki makiem ale tym razem dodałam mak do środka. Bułki są niesamowite…mocno makowe..ha, ha…Wsypałam mak na oko. Okazało się, że 50 gram. To się nazywa mieć wprawę. Bułki są idealne nie tylko na śniadanie. Smaczne z twarożkiem, z jajkiem lub awokado o każdej porze dnia.

bulki_2

bulki_przepis_1

Bułki z makiem

Składniki:

na 16 bułek

800 g pszennej mąki

200 mąki pszennej razowej

50 g maku

50 g drożdży

800 ml zimnej wody

1 łyżka soli

bulki z makiem

Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj obie mąki i zagnieć ciasto Jeśli używasz miksera wyrabiaj ciasto hakiem. Dodaj sól, mąki i zagniataj ciasto do wytworzenia nitek glutenu (przeczytaj tutaj). Przykryj miskę folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Odczekaj 10 minut i podziel ciasto na 16 porcji. Uformuj bułki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Nastaw piekarnik na 250ºC. Natnij bułki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 12 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 10 minut. Upieczone bułki ostudź na metalowej kratce.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *