Puszyste, wspaniałe bułki na śniadanie, pszenne bułki z makiem. Zazwyczaj posypuję bułki makiem ale tym razem dodałam mak do środka. Bułki są niesamowite…mocno makowe..ha, ha…Wsypałam mak na oko. Okazało się, że 50 gram. To się nazywa mieć wprawę. Bułki są idealne nie tylko na śniadanie. Smaczne z twarożkiem, z jajkiem lub awokado o każdej porze dnia.
Bułki z makiem
Składniki:
na 16 bułek
800 g pszennej mąki
200 mąki pszennej razowej
50 g maku
50 g drożdży
800 ml zimnej wody
1 łyżka soli
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj obie mąki i zagnieć ciasto Jeśli używasz miksera wyrabiaj ciasto hakiem. Dodaj sól, mąki i zagniataj ciasto do wytworzenia nitek glutenu (przeczytaj tutaj). Przykryj miskę folią i odstaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Odczekaj 10 minut i podziel ciasto na 16 porcji. Uformuj bułki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Nastaw piekarnik na 250ºC. Natnij bułki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 12 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 10 minut. Upieczone bułki ostudź na metalowej kratce.
15 komentarzy
A jakby jeszcze takie makowe bułki przesmarować marcepanem? Ale byśmy miały świąteczny klimat <3
Piekę po południu:)
te bułeczki muszą być naprawdę pyszne
Fajnie je zrobiłaś :) a składniki fajnie się komponują z tymi bułeczkami :)
Dzięki Aniu!
Bułki prezentują się znakomicie! A zrobione kanapki jeszcze lepiej <3 Narobiłaś mi smaku :)
To tak na zachęceneie do pieczenia…ha, ha…
łał , pieguski bułki, piękne, smakowite
Japp!
Bardzo podoba mi się idea takich bułeczek z makiem.
Sama za takimi przepadam, więc to moja bajka.
Pozdrawiam serdecznie! Buziaki :)
Są faktycznie dobre!
Wspaniałe bułeczki Gosiu. Takie domowe są najlepsze 😃
Ale zjawiskowo wygląda :)
Domowe bułeczki… to ja rozumiem ;)
Z tą pastą musiały smakować fantastycznie!