W kuchni pachną świeżo upieczone pszenne bułeczki z cukinią, a za oknem już koniec lata… Nie, jeszcze nie! Tu w Szwecji nazywamy je późnym latem. Bardzo lubię takie lato, szczególnie po tych upałach, przez które przeszliśmy w Polsce.
Tak, muszę powiedzieć, że lubię koniec lata. Trochę chłodniej, ale wciąż wystarczająco ciepło, aby wyjść na dwór bez kurtki. Wciąż letnie wieczory, że przyjemnie usiąść na powietrzu przy zapalonych świeczkach. Ale przede wszystkim to czas zbiorów…
Dzisiaj kolejny przepis dla wszystkich, którym cukinia obrodziła w ogródku. Pewnie ekstaza nad pierwszą zerwaną cukinią dawno minęła, a teraz zadajecie sobie pytanie, co ja jeszcze mogę zrobić z cukinii?
Więc idę Wam na przeciw i zapraszam na kolejny przepis z cukinią. Tym razem upiekłam pszenne bułeczki z cukinią i włoskimi orzechami. Pyszne bułki na śniadanie, czy to bigosu z cukinii. I jeszcze zdradzę, że mam w zanadrzu jeszcze parę przepisów z cukinią w roli głównej, ale na razie dam Wam trochę od niej odpocząć.
Pszenne bułeczki z cukinią i orzechami
14 sztuk
Składniki:
350 g mąki pszennej chlebowej
350 – 400 g mąki pszennej
100 g mąki graham
200 g startej cukinii
200 ml włoskich orzechów
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy
1 łyżka melasy
30 g świeżych drożdży
350 ml zimnej wody
Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj melasę, oliwę, a następnie wszystkie mąki, sól i startą cukinię. Zarób ciasto ręcznie lub za pomocą asystenta kuchennego. Kiedy ciasto chlebowe jest już dostatecznie elastyczne, a składniki połączone dodaj włoskie orzechy lekko rozgniecione.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny. Złóż ciasto dwa razy w ciągu wyrastania. W ten sposób ciasto nabiera ładnej struktury i wysoko wyrasta.
Wyrośnięte ciasto podziel na kawałki o wadze około 80 gram. Formuj bułki i układaj na blaszy wyłożonej pergaminem. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Piecz bułki z cukinią na 225ºC (termoobieg) przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz jeszcze przez 10 – 12 minut.
13 komentarzy
ooo, bardzo mi się podoba taka cukinia! „zamknięta” w bułeczkach, pyszny pomysł :)
O dziękuję!
Bułeczki pyszne!
Zauważyłam,że cukinia to ulubione letnie warzywo blogerów.
Na pewno moje!
Takiej wersji jeszcze nie próbowałam xD
Wypróbuj! Polecam
znów kolejny apetyczny wypiek u Ciebie ;)
Hmmm…
Kolejny niebanalny przepis. Nie wpadłabym na to, żeby zrobić bułeczki z cukinią i nigdy takich nie jadłam.
Dzięki Marta! Zawsze coś nowego…
Bardzo fajne przepisy ale jakieś dziwne miary, dl, ml przy mące, nic z tego nie rozumiem :(
Dziękuję. Sądzę, że mierzenie miarką nie jest aż takie trudne, zwłaszcza, że wiele blogów używa szklanki jako miarki co oznacza 250 ml. Czasami i mi się zdarzy, że mierzę w gramach…
Jeśli mam pisać szklanka, a potem dodawać, że jedna szklanka to 250 ml…wygodnie miarą…