Macie ochotę na jeszcze jedno ciasto z cukinią? Wczoraj upiekłam na odmianę ciasto czekoladowe z cukinią. Pyszne ciasto przypominające trochę brownie, ale o wiele lżejsze. Cukinia jak zwykle niewyczuwalna, za to ciasto bardzo wilgotne i puszyste, a na dodatek bardzo czekoladowe. Mało tego ciasto pokryłam czekoladowym ganaché.
No to pieczemy!
Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią
Składniki:
na blaszkę o wielkości 25 cm x 35 cm
- 500 ml mąki
- 150 ml kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 ml cukru
- 200 ml brązowego cukru
- 150g miękkiego masła
- 3 jajka
- 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
- 200 ml zagęszczonego soku jabłkowego
- 100 ml jogurtu
- 500 ml cukinii, startej na grubych oczkach
Czekoladowe ganaché
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki
- cukier perłowy do posypania
Wykonanie:
- W naczyniu przesiej mąkę, sodę do pieczenia, kakao i cynamon. Dodaj sól.
- W drugim naczyniu utrzyj miękkie masło z cukrem i waniliowym ekstraktem. Dodaj po jednym jajku, cały czas ucierając.
- Następnie na przemian dodawaj suche składniki i jogurt z sokiem jabłkowym. Ja zrobiłam to w trzech podejściach.
- Na koniec już łyżką wmieszaj delikatnie startą cukinię. Przełóż masę do formy wyłożonej pergaminem, wygładz powierzchnię i piecz na 160ºC (termoobieg) przez 50 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
- Wyjmij ciasto i ostudz w formie.
- przygotuj ganaché. Rozpuść czekoladę i śmietankę w kąpieli wodnej i posmaruj ciasto. Posyp perłowym cukrem.
w tym roku sobie obiecałam że wreszcie zrobię to ciasto
Zrób koniecznie, bo ciasto jest naprawdę pyszne
znam i wielbię:)
Mmmm…
Jadłem różne ciasta. Czekoladowe są moje ulubione, ale z cukinią jeszcze nie próbowałem. Jestem pod ogromnym wrażeniem tego bloga, dowiaduję się tu takich ciekawych rzeczy, o których pewnie nigdy nie miałbym szans się dowiedzieć :-) Big UP !
O dziękuję bardzo! Cieszę się, że lubisz odwiedzać mój blog. Ja też zaglądam do ciebie, bo przepadam za kawą!
Pozdrawiam