Dawno nie było czekoladowo na codojedzenia. Babka czekoladowa jogurtowa to kolejny czekoladowy wypiek, który na pewno przypadnie Wam do smaku. Bardzo lubię ucierane babki, wilgotne i pachnące czekoladą. Tej nic dodać nic ująć. Baba jak się patrzy! Użyłam starej foremki do babki. Prosta, metalowa i dosyć wysoka. Stara jak świat! Zupełnie zapomniałam, że ją mam. Przydała się dzisiaj. Babka wyrosła akurat po brzegi foremki. Bez problemu odwróciłam ją do góry nogami. Posmarowałam ganache i udekorowałam kolorową posypką. Macie ochotę na kawałeczek albo dwa?
Babka czekoladowa
Składniki:
foremka z kominkiem o pojemności 1,2 l
150 g masła
200 g cukru
200 ml greckiego jogurtu
2 jajka
50 g kakao
250 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ganache
100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao
4 łyżki masła
2 łyżeczki golden syropu
1 łyżka śmietanki kremówki
Nastaw piekarnik na 150ºC na termoobieg (bez termoobiegu 165ºC). Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksuj masło z cukrem na puszysto. Dodaj po jednym jajku cały czas ubijając. Przesiej mąkę, kakao, sodę i proszek. Dodaj na przemian z jogurtem w trzech podejściach mieszając do połączenia składników. Formę do babki wysmaruj masłem i oprószyć mąką. Napełnij formę ciastem (ciasto powinno wypełnić około 3/4 wysokości formy). Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij upieczone ciasto i ostudź. W między czasie przygotuj ganache. Umieść wszystkie składniki w naczynium które można umieścić na garnku z gotującą wodą. Rozpuść składniki w kąpieli wodnej, wymieszaj i lekko ostudź. Posmaruj ostudzone ciasto ganache i udekoruj kolorową posypką.
Smacznego!
6 komentarzy
Jak widzę ten ganache to rozpływam się razem z nim :)
Hmmm…
Bardzo smakowicie wygląda ta babka. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
Bardzo kusząca!
idealna babka!
Babka trochę nie jakby na te święta ale i tak chętnie byśmy ją zjadły :D