Zapraszam po przepis z ostatniej chwili, szwedzkie, czekoladowe ciasto z borówką, tak zwane kladdkaka. Jeśli już Wam brakuje czasu to ten świąteczny deser przygotujecie w mgnieniu oka. Ciasto kladdkaka to najszybsze ciasto jakie znam! To ulubione ciasto czekoladowe moich dzieci, które koniecznie musi znaleść się na świątecznym stole.
Dzisiaj proponuję świąteczną wersję tego ciasta z czerwoną borówką i czekoladowym ganache. Ciasto jest bardzo słodkie, dlatego dodatek cierpkiej, czerwonej borówki świetnie kontrastuje ze słodyczą czekolady.
Lubię piec to ciasto, bo to jest proste w przygotowaniu. To ciasto piekę zaledwie 15 minut. Kladdkaka to takie ciasto pomiędzy brownie, a ciastem lawa. Jeśli lubicie takie jakby „niedopieczone” ciasta to polecam to czekoladowe ciasto z borówką.
Jak wspomniałam wyżej jest to ciasto w wersji świątecznej, a dla nas święta oznaczają mnóstwo czekolady. To ciasto pokryłam czekoladowym ganache. Do ganache możecie wybrać dobrej jakości mleczną czekoladę lub też połączyć mleczną czekoladę z gorzką.
To mój ostatni wpis świąteczny. W ten piękny, wigilijny dzień życzę wszystkim rodzinnych, spokojnych i wesołych świąt.
Czekoladowe ciasto z borówką
10 porcji, forma o średnicy 23 cm
Składniki:
150 g masła
3 jajka
250 g cukru
50 g kakao
120 g mąki
125 g czerwonej borówki, mrożonej
2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
Ganache
100 ml śmietanki, 36% tł.
100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady , 70% kakao
1 łyżka masła
30 g czerwonej borówki do dekoracji
1 łyżka kokosowych wiórków
Roztopić masło w rondlu i ostudzić. Wymieszać jajka z cukrem i wanilią za pomocą trzepaczki balonowej. W oddzielnej misce wymieszać odważoną mąkę z kakao. Dodać suche składniki do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Następnie wlać ostudzone masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto na dno i wygładzić powierzchnię. Posypać ciasto mrożonymi borówkami. Wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego na 180ºC i piec przez 15 minut. Wyjąć ciasto i ostudzić.
W małym rondelku zagotować śmietankę. Dodać masło i czekoladę. Zdjąć rondel z kuchni i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Wylać ganache na ostudzone ciasto i równomiernie rozprowadzić. Posypać borówką i kokosowymi wiórkami. Wstawić ciasto do lodówki na minimum 2 godziny, po czym pokroić na porcje. Można podać z lodami lub bitą śmietaną. Smacznego!