Jutro zaczyna się adwent i nasze szwedzkie świętowanie. Z tej okazji upiekłam pyszne ciasto czekoladowe z bezą, które obficie posypałam pestkami granatu. Czerwony kolor granatu wprowadza w przedświąteczny nastrój. O tej porze pachnie u mnie w domu czekoladą i szafranem. Dla mnie świąteczne wypieki to makowiec, sernik, czekoladowy tort i szafranowe ciasto. Podczas adwentu piekę mnóstwo drobnych wypieków jak orzechowe ciasteczka czy mięciutkie ciasta piernikowe.
Ciasto czekoladowe z bezą jest niesamowicie czekoladowe i bardzo dekoracyjne. Do bezy dodałam pistacje. Jest ona przez to delikatnie krucha. Ciasto czekoladowe to mięciutkie ciasto jakby lekko niedopieczone. Jest to ciasto, które piecze się w niecałe 40 minut, a więc tyle ile potrzebuje beza wymieszana z orzechami i skrobią.
Do dekoracji użyłam bitej śmietany i pestek granatu, które oczywiście można zamienić dowolnie wybranymi owocami. Bardzo mi smakuje to ciasto, bo jest to niezwykłe połączenie czekolady i bezy. Spróbujcie je upiec to się przekonacie, że miałam rację.
W przerwie między świątecznymi wypiekami planuję resztę świątecznego menu i oczywiście świąteczne porządki. Małżonek już umył okna. Dzisiaj zawiesiłam świąteczne dekoracje, zrobiłam kwiatowe aranżacje…uwielbiam stroić dom na święta, a Wy? Lubię czuć świąteczny nastrój przez cały adwent. W Szwecji świętujemy przez cały adwent. Jest naprawdę rodzinnie, ciepło i miło w domu czy w pracy. Przyjemnie usiąść na sofie z kawałkiem czekoladowego ciasta i gorącym espresso. Miłego dnia kochani!
Ciasto czekoladowe z bezą
10 porcji
Składniki:
okrągła forma o średnicy 23 cm
Czekoladowy spód
100 g masła
100 g mark choklad
2 jajka
200 g brązowego cukru
3 łyżki golden syropu
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki tortowej
szczypta soli
Pistacjowa beza
60 g pokruszonych pistacji
3 duże białka
150 cukru
3 łyżki ziemniaczanej mąki
2 łyżeczki octu
Do dekoracji
1 granat
200 ml śmietanki kremówki
Nastaw piekarnik na 165ºC z termoobiegiem. Dno foremki i brzegi wyłóż papierem do pieczenia. Papier powinien lekko wystawać ponad brzeg foremki. Rozpuść masło w rondelku i dodaj pokrojoną czekoladę i golden syrop. Mieszaj aż czekolada się. Do lekko przestudzonej czekoladowej masy dodaj całe jajka, sól i wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem i jeszcze raz wymieszaj. Wylej masę na dno formy i wygładź powierzchnię.
Ubij pianę z białek na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru. Na koniec dodaj ocet. Po ubiciu beza powinna być lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony. Rozdrobnij pistacje, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i dodaj do bezy. Delikatnie wymieszaj i wyłóż bezę na czekoladowe ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut.
Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Ubij śmietankę i posmaruj wierzch ciasta. Przekrój granat na pół i wybierz pestki. Posyp nimi wierzch ciasta. Smacznego!
„A może zakupy spożywcze przez internet? Zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze i zamów produkty na ten przepis bez wychodzenia z domu!”
2 komentarze
Pięknie wygląda :)
Dziękuję!