Przepis na ciasto czekoladowo migdałowe pochodzi z mojej pierwszej książki z wypiekami pod tytułem „Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd”. Książka ma już ponad 20 lat, a za mną mnóstwo wypróbowanych z niej przepisów.
Ciasto ucierane i bardzo łatwe w wykonaniu. Przypomina trochę biszkopt, ale jest o wiele wilgotniejsze. Ciasto czekoladowe to ulubiony wypiek moich dzieci. To ciasto pachnie pomarańczą, ale również dobrze można dodać do niego otartą skórkę z cytryny jak w oryginalnym przepisie.
Przepis na ciasto czekoladowo migdałowe
Składniki:
na podłużną foremkę o długości 30 cm
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 180 g cukru
- 70 g masła, roztopionego
- 100 g mąki
- 100 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
- 100 g gorzkiej czekolady, utartej
- szczypta soli
- starta skórka z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- 1 łyżeczka cynamonu
- migdały do posypania
Ganache, tutaj przepis
Wykonanie:
- Ubij białka na sztywno z odrobiną soli.
- Utrzyj żółtka z cukrem i wanilią na puszystą masę i delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami.
- Wymieszaj mąkę, utartą czekoladę migdały. Delikatnie połącz z masą jajeczną.
- Wyłóż masę do natłuszczonej i obsypanej bułką formy, wygładz.
- Piecz ciasto na 160ºC (termoobieg) przez około 45 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudz w formie.
- Zrób ganache i pokryj nim ciasto , a natępnie polyp migdałami.
5 komentarzy
Skusiłabym się na kawałeczek!
A proszę!
Musi wspaniale smakować :)!
Oj tak!
[…] Almonds Chocolate Cake Almonds chocolate cake with ganaché (in Polish with translator)For full “Almonds Chocolate Cake” recipe click here […]