Pozostały tylko 3 dni do świąt, pora więc zacząć świąteczne wypieki. W tym roku zaczęłam od sernika. Upiekłam sernik na makowym spodzie, z galaretką z żurawiny. Do masy serowej dodałam pyszny twaróg, który zmiksowałam w malakserze. Sernik na twarogu jest najlepszy!
Piekę sernik kremowy, ale też taki, który się nie kruszy.Odpowiednie proporcje sera, jajek, skrobii i śmietanki niewątpliwie mają wpływ na konsystencję sernika. Lubię zaskoczyć rodzinę i przyjaciół. Każdego roku piekę inny sernik. Osobiście bardzo lubię sernik z galaretką i często tak dekoruję sernik. Galaretkę przyrządzam ze świeżych owoców. Może to być galaretka z agrestu, jak w pysznej krajance sernikowej, lub też z czerwonej borówki jak w świątecznym serniku sprzed kilku lat.
Na święta musi pachnieć korzennymi przyprawami. Kiedyś wypróbowałam sernik na zimno o smaku piernikowym. Bardzo polecam ten przepis. Niektóre moje przepisy na serniki są nieco bardziej pracochłonne jak np. przepis na sernik pomarańczowy. Dobrym sposobem na oszczędność czasu jest połączenie dwóch ciast w jedno. Jednym z takich przepisów jest seromak, połączenie sernika z makiem. Sernik na makowym spodzie to właśnie taki seromakowiec.
Sernik na makowym spodzie
20 porcji, forma o średnicy 28 cm
Składniki:
Masa makowa
500 g białego maku
po 50 g rodzynek, suszonych moreli, śliwek i włoskich orzechów
50 g masła
60 ml miodu
100 g cukru
Spód makowy
450 g masy makowej
250 g zmielonego twarogu
1 łyżka mąki ziemniaczaneej
1 łyżka mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
2 jajka
Masa serowa
700 g zmielonego twarogu
200 g mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
250 g cukru
3 jajka
Galaretka z żurawiny
500 g żurawiny, u mnie mrożona
200 g cukru
2 łyżki kokosowych wiórków
Mak gotować w wodzie przez 30 minut, odcedzić i zmielić. Można zmiksować w malakserze. Rozpuścić masło z miodem, dodać mak i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać cukier, rodzynki, pokrojone morel, śliwki i orzechy. Smażyć przez 5 minut. Ostudzić masę makową.
Odważyć potrzebną ilość masy makowej i wymieszać z twarogiem, jajkami, mąką ziemniaczaną i migdałową. Wyłożyć masę na formę pokrytą papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piec przez 15 minut. W międzyczasie przygotować masę serową.
Zmielony twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem, otartą skórka i sokiem z pomarańczy. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Wylać masę serową na podpieczony spód. Piec sernik w nagrzanym piekarniku na 180ºC przez 25 minut. Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 10 minut, po czym wyjąć do całkowitego ostudzenia. Najlepiej schłodzić sernik w lodówce.
Zagotować żurawinę z cukrem i gotować przez 20 minut. Przetrzeć żurawinę przez sito i gotować 10 minut do utworzenia galaretki. Przestudzić lekko galaretkę i posmarować nią sernik. Na koniec posypać sernik kokosowymi wiórkami.