Niedziela, więc pora na czekoladowe ciasto z grahamką z dodatkiem laskowych orzechów. To ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne. Jest w nim sporo masła, kefir, kakao i laskowe orzechy. Same dobrocie!
Ciekawostką w tym cieście jest mąka grahamka. Na ogół wypiekam ciasta na mące pszennej. Zdarza mi się jednak, że dodaję mąkę żytnią lub mąkę pszenna do ciasta korzennego. Tak właśnie upiekłam ciasto z cukinią i orzechami i babkę dyniową. Doszłam do wniosku, że mąka żytnia lub grahamka nadaje się również do słodkich wypieków.
Czekoladowe ciasto ucierane to ciasto na maśle. Masło ucieram na puszysto z cukrem, a potem dodaję po jednym jajku. Resztę składników mieszam szpatułą, tak, aby ciasto było jak najbardziej puszyste.
Wspomniałam, że do tego ciasta dodałam laskowe orzechy. Orzechy trzeba najpierw uprażyć, aby pozbyć jej skórki. Gorące podprażone orzechy wyrzucam na ściereczkę i masuję. W ten sposób orzechy ocierają się o siebie, co powoduje, że sucha skórka odpada.
Czekoladowe ciasto z grahamką
12 porcji
Składniki:
180 g masła, miękkiego
3 jajka
250 g cukru
180 g mąki grahamki
125 g laskowych orzechów
80 g kakao
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
300 ml kefiru lub zsiadłego mleka
Ganache
70 g czekolady, 70% kakao
50 ml śmietanki, 36% tł.
3 łyżki golden syropu
1 łyżka oleju
Zmiksować miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku i krótko miksować. W drugiej misce wymieszać odważoną grahamkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną oraz kakao. Orzechy uprażyć, usunąć skórki i grubo zmiksować. Dodać do suchych składników.
Następnie wsypać suche składniki do masy maślanej i wymieszać szpatułą. Na koniec dodać kefir i wymieszać masę.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piec ciasto przez conajmniej godzinę. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Ostudzić ciasto.
W garnuszku rozpuścić wszystkie składniki na ganache. Posmarować ciasto ganache i posypać rozdrobnionymi orzechami. Kiedy ganache zastygnie pokroić ciasto na kawałki. Smacznego!