338
Szaleję na punkcie pieczenia. Gdy zaczynam piec, nie mogę się tak łatwo powstrzymać. Zapach świeżego pieczywa jest taki cudowny.
Dziś upiekłam rogaliki śniadaniowe wypełnione wędzoną szynką i żółtym serem. Oprócz tego dodałam do środka musztardy wymieszanej z odrobiną majonezu. Rogaliki śniadaniowe są dobre na zimno lub letnie.
Składniki:
na 24 sztuki:
- 50 g świeżych drożdży
- 13 dl pszennej mąki
- 50 g masła
- 5 dl mleka, ciepłego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki maku
Nadzienie:
- 200 g wędzonej szynki
- 100 g żołtego sera
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki majonezu
Wykonanie:
- Roztop masło i dodaj mleko. Mleko musi być podgrzane do 37 ° C.
- Pokrusz drożdże do miski, wlej mleko. Kiedy drożdże już się rozpuszczą dodaj większość mąki, sól i miód i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj resztę mąki, dosyp jeżeli ciasto jest za bardzo lepkie. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy asystenta.
- Ciasto powinno być bardzo mięciutkie, ale nielepkie.
- Zostaw do wyrośnięcia na 40 minut w cieple i pod przykryciem.
- Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj na okrąkłe placki. Wytnij 6 trójkątów z każdego placka, ułóż nadzienie i zwijaj rogaliki rozpoczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka.
- Zostaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Posmaruj rogaliki rozmąconym jajkiem i posyp makiem.
- Piecz w temperaturze 250 ° C (piekarnik z termoobiegiem), około 10-12 minut.