Bułki ze śrutą i nasionami to przepis z serii tydzień wypieków. Ostatnio brakowało mi czasu na pieczenie ale postanowiłam nadrobić zaległości. Oto kolejny przepis na bułki, bułki z pszenną śrutą i trzema rodzajami nasion. Używacie śruty czyli łamanej pszenicy lub żyta do wypieków? Ja, często.Bułki ze śrutą zawierają dużo białka i błonnika. Idealne na kanapki, do hamburgerów… Pyszne domowe bułki zawsze mile widziane. Puszyste i dobrze wypieczone z chrupiącą skórką.
Bułki ze śrutą
Składniki:
na 14 bułek
200 g mąki żytniej chlebowej
800 – 850 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
100 g śruty z pszenicy
400 ml wody + 400 ml
1 łyżka melasy
2 łyżki oliwy
1 łyżka soli
1 jajko + 3 łyżki mleka
4 łyżki mieszanki nasion do posypania, u mnie siemię lniane, mak i sezam
Wsyp śrutę do rondelka, wlej 400 ml wody i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z kuchni, dodaj pozostałą wodę, melasę i oliwę. Zamieszaj jeśli temperatura nie przekracza 37ºC dodaj drożdże i mieszaj do ich rozpuszczenia. Do misy robota wsyp obie mąki i dodaj rozczyn. Zarób ciasto po czym dodaj sól i dalej zarabiaj aż uzyskasz elastyczne ciasto. Ciasto powinno odchodzić od brzegów naczynia ale też klejące. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką i złóż w kopertę kilka razy. Przykryj folią na 10 minut po czym podziel ciasto na 14 równych porcji i z każdej uformuj zgrabne bułki. Ułóż bułki w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułki posmaruj rozmąconym z mlekiem jajkiem i obtocz w nasionach. Piecz bułki w nagrzanym na 225ºC piekarniku na termoobiegu przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze bułki przez dodatkowe 10 minut. Wyjmij z piekarnika i przełóż bułki na metalową kratkę do ostygnięcia. Nie przykrywaj. Bułki ze śrutą będą wtedy miały pyszną, chrupiącą skórkę.
Uwaga:
Jeśli dysponujesz piekarnikiem z termoobiegiem możesz piec obie blachy z bułkami na raz. W innym przypadku drugą blachę z bułkami włóż do lodówki.
3 komentarze
Gosiu ale wspaniałe bułeczki upiekłaś :-)
Dziękuję Marzenko!
Pyszne. Zjadłabym takie świeżutkie z masełkiem :)