Ciasto brownie bounty to czekoladowe ciasto dla smakoszy czekolady i kokosu jak również batoników bounty. Uwielbiam takie dobrocie, a mocno czekoladowe brownie to najlepsze lekarstwo na poranną chandrę.
Brownie to kaloryczna bomba! Jedna kostka tego ciasta z pewnością zaspokoi pragnienie niejednego czekoholika. Ciasto brownie to ciężkie, lekko ciągnące ciasto idealne do niedzielnej kawy. Resztę zabieram jutro do pracy.
Ciasto brownie
Składniki:
kwadratowa foremka o boku 20 cm
Brownie
100 g gorzkiej czekolady, u mnie 70 % kakao
3 łyżki kakao
100 g mlecznej czekolady
180 g masła
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
3 jajka
230 g brązowego cukru
90 g pszennej mąki
Masa kokosowa
250 ml skondensowanego mleka, słodzone
100 g kokosowych wiórków
½ łyżeczki kokosowej mąki
1 łyżka masła
2 łyżki śmietanki
Ganache
1 łyżka śmietanki
1 łyżka oleju
100 g czekolady
1 łyżka golden syropu
Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj kakao, zamieszaj, odstaw. Za pomocą trzepaczki wymieszaj jajka z cukrem. Mieszając dodaj rozpuszczoną czekoladę. Przesiej mąkę i dodaj do masy delikatnie mieszając. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu. Piecz brownie przez 25 minut.
Przygotuj kokosową masę. W małym rondelku rozpuść skondensowane mleko delikatnie podgrzewając. Dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia. Dodaj wiórki i kokosową mąkę. Wymieszaj. Przestudź masę i wyłóż na brownie. Wyrównaj powierzchnię. Przygotuj czekoladową polewę. Wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej. Rozprowadź polewę na cieście. Pokrój brownie w kostkę po zastygnięciu polewy.
9 komentarzy
Wygląda obłędnie :) Idealne, mokre i mocno czekoladowe :)
Czym zastąpić mąkę kokosową ?
1 łyżką zwykłej mąki
Ale pysznie:)
Dzięki!
wspaniale wygląda
O mamusiu *.*
Cudo na talerzu! Uwielbiam bounty, to ciasto to niebo w gębie:)
Oj było!
Zrobię na święta :) czy mogę je zrobić już w piątek? jaka wielkość foremki będzie najlepsza?