414
Nie tak dawno upiekłam to wspaniałe czekoladowo serowe ciasto z masłem orzechowym. To brownie łączy w sobie moje dwa ulubione ciasta: ciasto czekoladowe i sernik. Intensywny smak czekolady i kakao, sera i orzeszków ziemnych to prawdziwa eksplozja smaków. Ale co tu będę się rozpisywać! Oceńcie sami!
To czekoladowe serowe brownie jest naprawdę warte grzechu.
Przepis na czekoladowe serowe brownie (24 bitar)
Składniki:
- 200 g masła
- 85 g gorzkiej czekolady 70% kakao
- 30 g kakao
- 225g cukru pudru
- 3 jaja, duże
- 100 g sera na sernik twaróg
- 1 łyżeczka cukru waniljowego
- 80 g mąki pszennej
Masa serowa na wierzch ciasta
- 150 g sera na sernik
- 3 łyżki cukru pudru z czubate
- 100 g masła z orzechów ziemnych
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru waniljowego
Wykonanie:
- Roztop czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Wymieszaj z kakao i pozostaw do ostygnięcia.
- Wymieszaj cukier puder, cukier vanilijowy, serek, i jajka, a następnie dołoz mieszankę czekoladową i połącz wszystko razem. Nie ubijaj!
- Wylej ciasto na blaszkę do pieczenia o wymiarach 30 x 40cm, wyłożoną pergaminem.
- Wymieszaj wszystkie składniki na masę serową i wylej na wierzch ciasta. Wymieszaj powierzchownie masę serową z czekoladową za pomocą wykałaczki.
- Piecz ciasto na 150 º(termoobieg), około 30-40 minut. Niech ciasto schładzać wpuszce.
Cheescake brownie smakuje najlepiej po 24 godzinach i dobrze schłodzone.
3 komentarze
uwielbiam takie wilgotne ciacha
Witam Chciałabym się dowiedzieć jaeikj konsystencji powinno być ciasto przed pieczeniem. U mnie wyszło bardzo klejące (nie płynne) i musiałam trochę podsypywać mąką aby przy wykładaniu do formy się nie kleiło do rąk.A tak poza tym, ciasto przepyszne. Trochę mi się spiekło na bokach.Zamf3wione na Bal Andrzejkowy do przedszkola (w sporej ilości) 0 0
Ciasto jest dosyc geste. Nie nalezy je piec za dlugo, bo ma byc ono miekkie.Czekolada sciska sie gdy ciasto wystygnie i wtedy nabiera ciasto prawidlowej konsystencji