Dzisiaj z samego rana piekłam chleb, bułki pszenno razowe na drożdżach. Wypieki chleba to jedno z moich ulubionych zajęć. Ten przepis jest łatwy i można go modyfikować na wiele sposobów np. dodać nasiona słonecznika i upiec bułki ze słonecznikiem. Dzisiaj jednak na specjalne życzenie domowników upiekłam bułki bez żadnych dodatków, które świetnie pasują z serem i wędliną. Taką świeżutką i jeszcze ciepłą bułeczkę można schrupać na poczekaniu tylko z masłem.
Zawsze podkreślam, że mąka mące nie równa. Czasami muszę dolać więcej wody do ciasta lub dodać więcej mąki. Wszystko zależy od rodzaju mąki i jej białkowej zawartości. Generalnie pszenne pieczywo jak kajzerki jest najłatwiejsze w pieczeniu. Dodatek mąki razowej sprawia, że ilość płynu, wody czy cydru jak w przypadku chleba jabłkowego jest podstawą do udanego wypieku. Dlatego moja technika pieczenia chleba polega na stopniowym dolewaniu wody. Jest to możliwe jeśli zagniatanie ciasta chlebowego odbywa się przy pomocy miksera z hakiem.
Bułki pszenno razowe na drożdżach charakteryzują się tym, że dodaję sporo wody. Mąka razowa pochłania jej sporo. Takie ciasto jest nieco rzadsze ale kiedy drożdże zaczną pracować woda ubywa. W rezultacie ciasto chlebowe po wyrośnięciu łatwo się „składa w kopertę”. Składanie ma na celu odpowietrzenie ciasta, które po odpoczynku znowu rośnie. Ta czynność poprawia strukturę chleba. Pęcherzyki powietrza tworzą tak zwany chleb z dziurami. Jest to bardziej widoczne w przypadku chleba na zakwasie jak również chleba na poolishu.
Bułki pszenno razowe na drożdżach
16 bułek
Składniki:
1 kg pszennej mąki wysoko białkowej
200 g mąki razowej żytniej
60 g świeżych drożdży
850 – 900 ml zimnej wody
1¼ łyżki soli
Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Do misy miksera wsyp obie mąki. Załóż hak i lekko przemieszaj. Wlej drożdżowy rozczyn i zagnieć ciasto. Kiedy drożdże połączą się z mąką dodaj sól. Ciasto chlebowe można zagnieść ręcznie. Ja jednak używam mojego kitchenaid, oszczędzam czas i ręce. Zagniataj ciasto w mikserze przez 10 minut. Ciasto powinno być przyklejone do haka ale dosyć sprężyste. Przykryj naczynie folią i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
po tym czasie wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i złóż w kopertę kilka razy. Przykryj ściereczką. Po 10 minutach powtórz składanie i znowu odczekaj 10 minut. Następnie podziel ciasto na 16 kawałków, każdy o wadze około 130 g. Uformuj okrągłe bułki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj bułki ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
W międzyczasie nastaw piekarnik na 250ºC na termoobieg. Ważne jest aby przed pieczeniem chleba piekarnik był dobrze nagrzany. Wstaw wyrośnięte bułki do nagranego piekarnika na środkowy poziom i piecz je przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz bułki jeszcze przez dodatkowe 10 – 12 minut. Podczas pieczenia możesz spryskać bułki wodą. Wtedy skórka będzie bardziej chrupiąca. Upieczone bułki ostudź na metalowej kratce. Smacznego!
3 komentarze
chętnie bym je zjadła na śniadanie!
Polecam przepis!
pyszne bułeczki 😁