Najprostsze bułki na drożdżach

Dzisiaj z samego rana piekłam chleb, bułki pszenno razowe na drożdżach. Wypieki chleba to jedno z moich ulubionych zajęć. Ten przepis jest łatwy i można go modyfikować na wiele sposobów np. dodać nasiona słonecznika i upiec  bułki ze słonecznikiem.  Dzisiaj jednak na specjalne życzenie domowników upiekłam bułki bez żadnych dodatków, które świetnie pasują z serem i wędliną. Taką świeżutką i jeszcze ciepłą bułeczkę można schrupać na poczekaniu tylko z masłem.

Zawsze podkreślam, że mąka mące nie równa. Czasami muszę dolać więcej wody do ciasta lub dodać więcej mąki. Wszystko zależy  od rodzaju mąki i jej białkowej zawartości. Generalnie pszenne pieczywo jak kajzerki jest najłatwiejsze w pieczeniu. Dodatek mąki razowej sprawia, że ilość płynu, wody czy cydru jak w przypadku chleba jabłkowego jest podstawą do udanego wypieku. Dlatego moja technika pieczenia chleba polega na stopniowym dolewaniu wody. Jest to możliwe jeśli zagniatanie ciasta chlebowego odbywa się przy pomocy miksera z hakiem.

bułki pszenno razowe na drożdżach pieczywoblog kulinarny codojedzenia

Bułki pszenno razowe na drożdżach charakteryzują się tym, że dodaję sporo wody. Mąka razowa pochłania jej sporo. Takie ciasto jest nieco rzadsze ale kiedy drożdże zaczną pracować woda ubywa. W rezultacie ciasto chlebowe  po wyrośnięciu łatwo się „składa w kopertę”. Składanie ma na celu odpowietrzenie ciasta, które po odpoczynku znowu rośnie. Ta czynność poprawia strukturę chleba. Pęcherzyki powietrza tworzą tak zwany chleb z dziurami. Jest to bardziej widoczne w przypadku chleba na zakwasie jak również chleba na poolishu.

bulki_drozdze_makarazowa_foodblog_codojedzenia

Bułki pszenno razowe na drożdżach

16 bułek

Składniki:

1 kg pszennej mąki wysoko białkowej

200 g mąki razowej żytniej

60 g świeżych drożdży

850 – 900 ml zimnej wody

1¼ łyżki soli

pieczywo_bulki_blogkulinarny_drozdze_codojedzenia_sniadanie

Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Do misy miksera wsyp obie mąki. Załóż hak i lekko przemieszaj. Wlej drożdżowy rozczyn i zagnieć ciasto. Kiedy drożdże połączą się z mąką dodaj sól. Ciasto chlebowe można zagnieść ręcznie. Ja jednak używam mojego kitchenaid, oszczędzam czas i ręce. Zagniataj ciasto w mikserze przez 10 minut. Ciasto powinno być przyklejone do haka ale dosyć sprężyste. Przykryj naczynie folią i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.

po tym czasie wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i złóż w kopertę kilka razy. Przykryj ściereczką. Po 10 minutach powtórz składanie i znowu odczekaj 10 minut. Następnie podziel ciasto na 16 kawałków, każdy o wadze około 130 g. Uformuj okrągłe bułki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj bułki ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

W międzyczasie nastaw piekarnik na 250ºC na termoobieg. Ważne jest aby przed pieczeniem chleba piekarnik był dobrze nagrzany. Wstaw wyrośnięte bułki do nagranego piekarnika na środkowy poziom i piecz je przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz bułki jeszcze przez dodatkowe 10 – 12 minut. Podczas pieczenia możesz spryskać bułki wodą. Wtedy skórka będzie bardziej chrupiąca. Upieczone bułki ostudź na metalowej kratce. Smacznego!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *