Sezamowe brioszki do hamburgerów…Rozpoczął się sezon na grilla, polecam więc łatwy przepis na smaczne bułki hamburgerowe obficie posypane sezamem. Sezamowe brioszki różnią się od słodkich brioche tym, że zawierają mniej tłuszczu i oczywiście o wiele, wiele mniej cukru.
Sezamowe brioszki
8 bułek
Składniki:
½ kg pszennej mąki
200 ml ciepłego mleka
1 jajko
35 g świeżych drożdży
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
1½ łyżeczki soli
4 łyżki nasion sezamu
1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania
Rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku. Dodaj mąkę, jajko, sól i zagnieć ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera. Użyj wtedy haka do ciasta drożdżowego. Zagniataj ciasto przez 10 minut, następnie dodaj po kawałku miękkiego masła i zagniataj do uzyskania jednolitego ciasta.
Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, złóż kilka razy i odczekaj 10 minut. Podziel ciasto na 8 kawałków, uformuj kule, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i spłaszcz. Brioszki powinny być duże ale niezbyt wyrośnięte. Rozmąć żółtko w mleku i posmaruj bułki, następnie posyp obficie sezamem. Przykryj folią i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
W międzyczasie nastaw piekarnik na 225ºC. Wstaw bułki do piekarnika i piecz na złoty kolor przez około 15 minut. Upieczone brioszki wyłóż na metalową kratkę do ostudzenia.