Delikatne grillowane szparagi to idealne lekkie danie na letnią kolację. Uwielbiam szparagi i kiedy jest już na nie sezon to jem je prawie codziennie. Szparagi są nie tylko smaczne ale również bardzo zdrowe. Nie mówiąc już o tym, że zawierają niewiele węglowodanów. Grillowane szparagi z sosem to moja ulubiona przystawka do grilla.
Szparagi świetnie sprawdzają się w wielu przepisach. osobiście uwielbiam kanapki ze szparagami. Szparagowe kłosy są u mnie częstym dodatkiem do sałatki. Odcięte końcówki szparagów wykorzystuję na krem szparagowy. Tak, jest to zdecydowanie moje ulubione warzywo latem, które jest mało pracochłonne w przyrządzeniu i smakuje niebiańsko.
Bardzo polecam grillowane szparagi z sosem fagiolata. Fagiolata to po włosku przepisy zawierające fasolę, czyli po prostu sos z białej fasoli. Jak przyrządzić taki sos? Oh, to nic trudnego! Wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Do tego sosu użyłam dużej białej fasoli, anchois i kapary w zalewie. Pamiętam jak pierwszy raz spróbowałam kapary w zalewie. Po otworzeniu słoika wydawało mi się, że kapary są popsute. Okazało się jednak, że mają taki nietypowy zapach.
Tak czy inaczej sos fagiolata musi być z kaparami! Jest przy tym bardzo smaczny! Zastanawiam się tylko czy nazwę pisze się fagiolata czy fagiolato? Muszę zapytać się naszej Włoszki, która z nami współpracuje.
Grillowane szparagi
4 porcje
Składniki:
500 g zielonych szparagów
2 łyżki oliwy
sól morska
czarny pieprz, młotkowany
pieczone orzeszki piniowe
30 g parmezanowych wiórków
garść rukoli
Sos fagiolata
ok. ½ l
400 g białej fasoli, ugotowanej
3 łyżki kaparów w zalewie
3 fileciki anchois
2 łyżki soku z cytryny
3 żółtka
100 ml oliwy z oliwek
czarny pieprz, młotkowany
Odetnij twarde końcówki szparagów. Zagotuj wodę z solą i włóż szparagi. Gotuj przez 3 minuty. Odcedź szparagi i opłukaj zimną wodą. Rozgrzej grill lun patelnię grillową. Posmaruj szparagi oliwą i grilluj na złoty kolor 1 – 2 minuty.
Składniki na sos umieść w blenderze i zmiksuj na w miarę gładki sos. Dopraw sos solą i pieprzem. Upraż pinie na suchej patelni. Przygotuj półmisek. Ułóż na nim rukolę. Następnie połóż szparagi i polej sosem. Posyp danie orzeszkami o parmezanem. Smacznego!