Jak widzicie szparagi dominują w naszym codziennym menu. Dzisiaj kolejny przepis na szparagi, zupa szparagowa z parmezanowym chipsem. Wspaniała zupa szparagowa, którą podprawiłam wytrawną scherry i szczyptą kajeńskiego pieprzu. Parmezanowy chips upiekłam z dodatkiem orzechów włoskich jako dodatek do zupy.
Co prawda u nas upały, więc może lepszy byłby chłodnik, no ale jak tu ugotować zupę ze świeżych szparagów zimą! Zresztą mi upały nie przeszkadzają, więc szparagowa na szybki obiad jak najbardziej!
Zupa szparagowa z parmezanowym chipsem
Składniki:
Krem szparagowy
- 300 g zielonych szparagów
- 2 małe szalotki, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 0,75 ml wytrawnej scherry
- ½ l domowego warzywnego bulionu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 250 ml créme fraiche
- sól do smaku
- szczypta kajeńskiego pieprzu do smaku
Odetnij kłosy ze szparagów. Odetnij również zdrewniałe końce, a resztę szparagów pokrój na 3 cm kawałki i podsmaż lekko na maśle wraz z cebulką i czosnkiem. Podlej scherry i gotuj przez 2 minuty. Dodaj teraz bulion i gotuj zupę przez 20 minut. Odlej połowę płynu, dodaj posiekaną pietruszkę i zmiksuj zupę. Rozcieńcz zupę resztą bulionu do konsystencji kremu. Zagotuj zupę, dopraw solą i pieprzem, dodaj créme fraiche i zmiksuj na piankę.
Parmezanowy chips
- 100 g parmezanu, startego na tarce o grubych oczkach
- 35 g włoskich orzechów grubo posiekanych
Wymieszaj parmezan z orzechami i ułóż stożki na blasze wyłożonej pergaminem. Spłaszcz lekko. Piecz chipsy na 200ºC (termoobieg) przez około 5- 6 minut, aż ser się stopi i leciutko zrumieni. Wyjmij z piekarnika i ostudź, wtedy chipsy będą chrupkie.
8 komentarzy
Doskonale ta zupa wygląda, nabrałam ochoty , aby ugotować.
Parmezanowe chipsy genialne,
Dziękuję bardzo!
Bardzo pomysłowe chipsy i świetnie pasują do zupy ze szparagów!
obłędnie wygląda – muszę skorzystać z przepisu póki szparagi smaczne na straganie :-)
wygląda obłędnie
Mmm… wygląda smakowicie :)
Zupa wychodzi rzeczywiście bardzo pysznie, ale chipsy wprost uwiodły całą moją rodzinkę. Dzięki za super przepis
O dziękuję!