Ostatnio kupiłam opiekacz do chleba, więc musiałam opracować przepis na chleb tostowy. Udało mi się za pierwszym podejściem! Chleb tostowy upiekłam z dodatkiem tahini. Ponieważ chleb tego typu wymaga odrobinę tłuszczu, więc zamiast masła czy oliwy zdecydowałam się na tahini.
Nie pierwszy raz dodałam tahini do chleba, więc wiedziałam, że chleb będzie bardzo smaczny. Ten chleb często wykorzystuję do tortów kanapkowych.
Tahini można bardzo łatwo zrobić samemu i mówiąc szczerze jest o wiele lepsze niż to kupne. Ja robię tahini z lekko uprażonych nasion sezamu bez zewnętrznej łupinki. Wtedy tak przyrządzone tahini nie ma gorzkiego posmaku jak w przypadku kupnego.
No ale jeśli nie macie tahini to wystarczy dodać tradycyjnie oliwę lub masło, a chleb tostowy i tak będzie smakować.
Chleb tostowy z sezamem
na dwie podłużne formy o wymiarach 15 cm x 30 cm
Składniki:
40 g świeżych drożdży
500 – 550 ml wody zimnej, ilość w zależności od mąki
800 g pszennej mąki
150 g graham mąki
2 łyżeczki soli
3 łyżki melasy lub miodu
3 czubate łyżki tahini
1 żółtko + 1 łyżka mleka
3 łyżki sesamu do posypania
Rozpuść drożdże w wodzie z melasą. Dodaj obie mąki, tahini i zagnieć elastyczne ciasto. Ugniataj ciasto przez 5 minut, ja za pomocą robota i dodaj sól. Wyrabiaj chleb jeszcze przez 10 minut. Jeśli zaczynają się tworzyć nitki glutenu, ciasto na chleb jest już dobrze wyrobione.
Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyjmij na stolnicę i złóż kilka razy. Włóż z powrotem do miski i przykryj folią. Niech ciasto odpocznie przez 10 minut.
Dwie podłużne formy wysmaruj olejem i oprósz otrębami. Podziel ciasto na dwie równe części, uformuj 2 bochenki i włóż do foremek. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Posmaruj wierzch chleba rozmąconym w mleku żółtkiem i posyp sezamem. Piecz chleb na 250ºC (termoobieg) przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i pokrój na kromki.
5 komentarzy
to ja chętnie taką kromke bym porwała
wygląda bardzo smakowicie, może i ja kiedyś sama upiekę taki chlebek : )
Na pewno! Nic trudnego
Bardzo lubie chleb tostowy, a jak domowy to już w ogóle!
Uwielbiam chleb tostowy, a taki domowy to musi być pycha! :)