Oto kolejny tort kanapkowy krajanka. Tort kanapkowy jak pisałam wiele razy to bardzo popularne danie w Szwecji. Torty kanapkowe robię bardzo często, bo jest to ładne i efektowne danie, które w dodatku można przygotować wcześniej.
Do przyrządzenia dzisiejszego tortu kanapkowego potrzeby jest podłużny chlebek rozcięty na 3 paski, sałatka do przełożenia i krem do posmarowania tortu. Nic trudnego, prawda? Największa radość dla mnie to dekorowanie tortu kanapkowego, bo do dekoracji można użyć mnóstwo dobrych rzeczy, które zawsze znajdą się w lodówce.
Dzisiejszy tort kanapkowy jest przyrządzony pod kątem świąt, więc udekorowałam go wiosennie między innymi jajkami, żółtym serem i świeżymi ziołami.
Świąteczny tort kanapkowy krajanka
Składniki:
Biały chleb
50 g świeżych drożdży
½ l letniej wody
4 łyżeczki miodu
100 ml oliwy z oliwek
1 ½ łyżki soli morskiej, gruboziarnistej
200 ml mąki durum
1l mąki pszennej
rozmącone jajko do posmarowania
Drożdże rozpuść w wodzie wraz z miodem, solą i oliwą. Dodaj obie mąki i zarób ciasto, mechanicznie przez około 10 minut. Ciasto powinno być dosyć wilgotne ale odchodzić od brzegów naczynia. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy, przykryj i pozostaw tak na 20 minut. Podziel na dwie równe porcje, uformuj w podłużne bochenki i przełóż do natłuszczonych i posypanych otrębami podłużnych foremek. Posmaruj jajkiem. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut. Piecz w nagrzanym piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 25 minut.
Ten chleb świetnie sprawdza się jako chleb tostowy. Wtedy zazwyczaj posypuję go jeszcze sezamem lub makiem przed pieczeniem.
Do przełożenia tortu proponuję krem brokułowy. Pyszna, zielona sałatka, która nie tylko dodaje walorów kolorystycznych ale również dużo smaku.
Krem brokułowy
1 brokuł, mały
150 g sera owczego typu feta
3 łyżki pestek dyni, uprażone
1 łyżeczka musztardy
sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
Podziel brokuła na różyczki i blanszuj w lekko osolonej wodzie przez około 4 minuty. Opłucz zimną wodą. Dodaj pokruszoną feta, pestki dyni i musztardę i zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Posmaruj pierwszy płat tortu kremem brokułowym, przykryj i posmaruj następny. Posmaruj również cienko wierzch tortu.
Krem śmietankowo majonezowy
200 ml śmietanki, ubitej na sztywno
1 łyżka cremé fraiche
1 łyżka majonezu
Tort kanapkowy po zmontowaniu posmarowałam kremem śmietankowo majonezowym. Wszystkie składniki do kremu wymieszaj i posmaruj wierzch i boki tortu.
Do dekoracji
2 jajka ugotowane na twardo
kilka plasterków ogórka
10 plastrów żółtego sera
świeże zioła, u mnie koper i pietruszka
kilka owoców physalis
krewetki
plasterki cytryny
kawior
A teraz czas na dekorowanie tortu. Uwielbiam dekorować tort kanapkowy, aż szkoda go później kroić… No i jak się podoba?
15 komentarzy
Bardzo się podoba. Robi wrażenie i założę się, że jest piekielnie smaczne :)
Dzięki Michał!
Jaki fajny pomysł – na pewno zrobię :) A chlebek muszę upiec w maszynie – mam nadzieję że się uda
Gosiu, zapomniałam Cię spytać – czy szykujesz ten tort wcześniej i czy można go przechować w lodówce, czy raczej lepiej robić tego samego dnia? Kusi mnie coraz bardziej :)
Tak Beatko! Torta można przełożyć owinąć folią i włożyć do lodówki na noc. Na drugi dzień wystarczy go tylko udekorować! Pozdrawiam!
Gosiu jest tak wspaniały, ze ja to zrobię:)
Polecam Anitko!
Wow, prezentuje się genialnie!
Piękny Gosiu!
Ja też je uwielbiam.
Tort przepiękny – a twoje wypieki chlebów mnie zadziwiają!
Wesołych Świąt!
Dziękuję Asiu! Wesołych świąt!
Bardzo ciekawy przepis.Ładna dekoracja.
Dziękuję!
Dystyngowany tort kanapkowy, wyjątkowo piękny i powabny :)
Dziękuję Aga!