Uwielbiam łososia pod każdą postacią, więc przepisy z łososia często pojawiają się na moim blogu. Łosoś wędzony na zimno czy ciepło to wyrafinowany i smakowity składnik przekąsek, sałatek, świetny do sosów i na kanapki. Bajgle z wędzonym łososiem i serkiem philadelphia są przepyszne. Delikatne w smaku z dodatkiem kaparów są pochłaniane jeden za drugim.
Przepisy z łososia to proste dania, które można urozmaicać na wiele sposobów. O choćby kanapki! Porcja ziołowego twarożku, szparagi i soczyste plastry łososia. Wyśmienite kanapki gotowe w 5 minut!
Przepisy z łososia – kanapki ze szparagami
Składniki:
4 kanapki
250 g twarożku, np.wiejskiego
1 łyżka ziół drobno posiekanych, u mnie szczypiorek, pietruszka i bazylia
4 duże plastry wędzonego łososia
4 kromki żytniego chleba
8 zielonych szparagów
killa krążków czerwonej cebuli
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
Szparagi blanszuj przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłucz zimną wodą. Podsmaż lekko na maśle. Twarożek wymieszaj z ziołami. Dopraw solą i pieprzem. Posmaruj kromki chleba twarożkiem, ułóż pokrojone szparagi i łososia. Udekoruj zieleniną i czerwoną cebulką.
Poniżej znajdziecie więcej pomysłów na szybkie i łatwe przepisy z łososia.
Mini przekąski z łososia to idealne danie bufetowe. Małe kanapeczki z gremolatą udekorowane plastrami łososia to domowa tradycja.
Tatar z łososia z buraczkami to kolejna przekąska na zimno. Zabłysłam nią kiedyś na Sylwestra i od tej pory często ją przyrządzam.
Kolejne przepisy z łososiem, z których często korzystam to przepisy na torty kanapkowe. To bardzo elegancka zimna przekąska, u mnie bardzo często pojawiająca się na rodzinnych i przyjacielskich przyjęciach. Moja rodzina przepada za kanapkowymi tortami. Tort kanapkowy można przełożyć wcześniej, a dopiero przed podaniem udekorować. Wędzony lub gravad łosoś świetnie się do tego nadaje. Rybę można również dodać do nadzienia.