Kanapki zapiekanki mogę jeść codziennie. Przypominają pizzę choć pizzą nie są. Po prostu takie kanapki są łatwe do przyrządzenia. Można je przyrządzić na wiele sposobów w zależności na co mamy ochotę. Sezon na szparagi w pełni, więc u mnie zapiekanki z grzybami i szparagami pojawiają się przynajmniej raz w tygodniu. Nic dziwnego, bo kanapki zapiekanki są smaczne. Idealne na majówkę. Świetne do białego wina!
Zawsze, kiedy mam niespodziewanych gości przyrządzam tosty. To moje typowe wiosenne danie, które serwuję na kolację jak i przyjęcia w małym gronie. Nadzienie na kanapki jest przysłowiową kropką nad „i”. Szparagi, grzyby i porcja dobrego sera…Tak niewiele trzeba aby zrobić pyszne jadło. Zdradzę Wam, że to samo nadzienie można wykorzystać do pizzy.
Kanapki zapiekanki
na 6 kanapek
Składniki:
200 g brązowych i białych pieczarek
250 g szparagów
½ czerwonej cebuli
2 łyżki szczypiorku
¼ łyeczki suszonego tymianku
100 g żółtego sera
suszone płatki chili do posypania
50 ml oliwy z oliwek
6 kromek pszennego chleba
1 łyżka masła
Kromki chleba posmaruj oliwą i podpiecz w piekarniku lub w opiekaczu. Odetnij kłosy szparagów. Resztę szparagów pokrój drobno i obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Cebulę i grzyby pokrój w kostkę i usmaż na maśle. Dodaj obgotowane szparagi i kłosy. Dopraw szczypiorkiem, solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Rozłóż farsz na kanapki, posyp utartym serem i zapiecz kanapki w piekarniku do rozpuszczenia sera. Wyjmij i posyp resztą szczypiorku i chili. Smacznego!
8 komentarzy
Bardzo pomysłowa przekąska. U mnie dziś szparagi będą w zupie…
Ciekawy pomysł :) Na pewno bardzo smaczne te kanapeczki :)
Szparagi jeszcze drogie, ale gdy nabiorę apetytu, to taka wersja mnie skusi, bo nie znam wielu przepisów na szparagi, dzięki:-)
U nas też drogie…
Dziś w ilościach niemalże hurtowych zakupiłam szparagi. Szkoda, że nie mam pieczarek, bo na jutrzejsze śniadanie byłyby zapiekanki wg Twojego pomysłu:)
Można i bez grzybów!
Wspaniałe i niezwykle apetyczne kanapeczki :) Pycha! <3
Dziękuję!