Zapraszam Was na kolejny przepis na kanapki z pieczonymi szparagami i awokado. Szparagi można jeść na różne sposoby. Często przyrządzam tartę ze szparagami lub pożywną sałatkę. Uwielbiam pieczone szparagi , więc pomysł na przepis na kanapki powstał dosłownie w kilka minut. O dziwo dzisiaj wygrzewałam się na balkonie. W zaciszu słupek rtęci skoczył od razu do 25ºC. W końcu….
Wylegując się w słońcu wymyśliłam kanapki ze szparagami, w międzyczasie zapach pieczonego pieczywa już roznosił się po kuchni. Pyszne kanapki muszą być koniecznie ze świeżego domowego pieczywa. Upiekłam chleb z cukinią. Oczywiście do kanapek można dowolne pieczywo. Bułki czy marchewkowe trójkąty pasują równie wyśmienicie.
Robicie często kanapki? Ja tak! Bardzo lubię kanapki na śniadanie lub kolację. Nie mniej lubię wymyślać coraz to nowe warianty kanapek. Nie pogardzę bułką z masłem i żółtym serem, ale jestem zadowolona kiedy na talerzu mam paletę kolorów. Takie kanapki kuszą i smakują bosko.
Przepis na kanapki
Składniki:
na 2 kanapki
2 kromki pieczywa lub 1 bułka
6 szparagów
1 małe awokado
4 łyżki twarożku
1 łyżeczka oliwy
sól i pieprz do smaku
kilka liści mięty pieprzowej
Pokrój miętę i wymieszaj z twarożkiem. Dopraw solą i pieprzem. Posmaruj kromki chleba twarożkiem. Zgnieć widelcem awokado i rozprowadź po jednej łyżce na każdej kanapce. Szparagi przytnij, polej oliwą, posól i wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC na grill na 25 minut. Upieczone szparagi ułóż na kanapkach. Przystrój miętą.
2 komentarze
Ale pyszności !!! Piękne zdjęcia… a pewnie w smaku jeszcze lepsze… Pozdrawiam
Dziękuję!