Kanapki z bagietki…Uwielbiam bary kanapkowe we Włoszech, przepadam za szwedzkimi kafejkami z kanapkami na ciepło lub zimno. Kanapki z bagietki lubi cała rodzina. Są to bardzo pożywne kanapki jak bagietka po nicejsku czy bagietka z pulled pork. Mała czy duża bagietka nie gra roli. Liczy się co do tej bagietki włożę.
Oczywiście świeża bagietka z szynką czy żółtym serem jest bardzo smaczna ale warto przyrządzić bardziej pożywną kanapkę z hummusem i kurczakiem. U mnie tego typu kanapki powstają najczęściej z resztek obiadowych. Zawsze zostaje mi porcja mięsa lub jakiś sos na zimno, które w bardzo prosty sposób można zaaranżować w pyszny posiłek na piknik lub kolację.
Lubimy wypasione kanapki z puszystej, dobrze wypieczonej bagietki. Może to być pszenna bagietka na poolish lub bagietka na zakwasie orkiszowym. Dzisiaj zadowoliliśmy się kupnym pieczywem, z którego zrobiłam kanapki z kurczakiem i hummusem. Hummus to mój ulubiony dip, pasta, smarowidło, sos…you name! Do tej kanapki możecie wykorzystać obojętnie jaki hummus. Kurczak może być pieczony lub smażony. Jeśli nie macie obiadowych resztek to wystarczy usmażyć filet z piersi kurczaka.
Kanapki z bagietki
4 kanapki
Składniki:
1 duża bagietka
300 g pieczonego kurczaka
12 pomidorów koktajlowych
2 dymki ze szczypiorkiem
50 g sałatkowego miksu
150 g hummusu, tutaj przepis
Przekrój bagietkę wzdłuż na pół. Obie połówki posmaruj hummusem. Na dolnej połówce połóż sałatę, przepołowione pomidory na przemian z kawałkami kurczaka. Pokrój dymkę w piórka i posyp bagietkę. Złóż obie połówki lekko dociskając. Pokrój bagietkę na 4 kanapki. Smacznego!
P.S.
Do przygotowania podobnej kanapki można użyć ciabatta zamiast bagietki. Zamiast mięsa można przyrządzić kanapki z pieczonymi warzywami w stylu wegańskim lub z serem feta. Wykorzystując warzywa do przyrządzenia kanapek, warto robić z nich nie tylko pasty, ale także dodawać je w całości, by nadały kanapce jeszcze więcej smaku.
2 komentarze
Bardzo smakowite!
Dziękuję!