Lubię wymyślać kanapki. Smakuję się w nietypowych kanapkach. Przyrządzam kanapki wielowarstwowe, gdzie każdy kęs zadziwia smakiem i konsystencją. Jak dzisiejsza kanapka z awokado i tahini, obficie udekorowana cienkimi plastrami ogórka. Smaczna kanapka to przede wszystkim smaczna wkładka. Tahini i awokado…Kto by pomyślał, że to takie kombo. Ostatnio pijam często kawę z tahini. Dzisiaj popijałam nią moją nową kanapkę. Do tej wykorzystałam żytni chleb na zakwasie. Awokado wyśmienicie z nim pasuje!
Wczoraj trafiłam w sklepie na małe ogórki. Bardzo je lubię. Na kanapki idealne. Aromatyczne i mięsiste. Od razu chciałam zjeść całe pudełko! Musiałam się pohamować bo mój małżonek również lubi te ogórasy.
Kanapka z awokado
Składniki:
na 2 kanapki
1 awokado
2 łyżki tahini
½ łyżeczki suszonych płatków chili
sok z cytryny
1 łyżka oliwy
2 kromki żytniego chleba na zakwasie, tutaj przepis
sól i pieprz do smaku
czarny sezam do posypania
2 mini ogórki
Posmaruj kromki chleba tahini. Przekrój awokado na pół. Usuń pestkę i skórkę. Pokrój na cienkie paski, rozciągnij w harmonijkę i ułóż na posmarowanych kromkach. Za pomocą obieraczki do ziemniaków pokrój ogórka na cienkie plastry. Olej, chili, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszaj w miseczce. Dodaj ogórki. Marynuj 10 minut. Ułóż ogórki na awokado. Posyp kanapki sezamem. Smacznego!
4 komentarze
Do takiej przepysznej kanapki pasuje herbata zaparzona na dobrej wodzie, mamy filtr redox fitaqua dający wodę odkwaszającą organizm oraz zwalczajacą wolne rodniki w organizmie.
Zdrowy organizm sam bardzo efektownie reguluje gospodarkę jonami wodorowymi. Filtr być może oczyszcza wodę ale absolutnie nie wpływa na odkwaszenie organizmu i uwolnienie go od wolnych zarodników!
To już nie jest kanapka to już jest małe dzieło sztuki :D
Dziękuję