Lubię wymyślać kanapki. Smakuję się w nietypowych kanapkach. Przyrządzam kanapki wielowarstwowe, gdzie każdy kęs zadziwia smakiem i konsystencją. Jak dzisiejsza kanapka z awokado i tahini, obficie udekorowana cienkimi plastrami ogórka. Smaczna kanapka to przede wszystkim smaczna wkładka. Tahini i awokado…Kto by pomyślał, że to takie kombo. Ostatnio pijam często kawę z tahini. Dzisiaj popijałam nią moją nową kanapkę. Do tej wykorzystałam żytni chleb na zakwasie. Awokado wyśmienicie z nim pasuje!
Wczoraj trafiłam w sklepie na małe ogórki. Bardzo je lubię. Na kanapki idealne. Aromatyczne i mięsiste. Od razu chciałam zjeść całe pudełko! Musiałam się pohamować bo mój małżonek również lubi te ogórasy.
Kanapka z awokado
Składniki:
na 2 kanapki
1 awokado
2 łyżki tahini
½ łyżeczki suszonych płatków chili
sok z cytryny
1 łyżka oliwy
2 kromki żytniego chleba na zakwasie, tutaj przepis
sól i pieprz do smaku
czarny sezam do posypania
2 mini ogórki
Posmaruj kromki chleba tahini. Przekrój awokado na pół. Usuń pestkę i skórkę. Pokrój na cienkie paski, rozciągnij w harmonijkę i ułóż na posmarowanych kromkach. Za pomocą obieraczki do ziemniaków pokrój ogórka na cienkie plastry. Olej, chili, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszaj w miseczce. Dodaj ogórki. Marynuj 10 minut. Ułóż ogórki na awokado. Posyp kanapki sezamem. Smacznego!
Do takiej przepysznej kanapki pasuje herbata zaparzona na dobrej wodzie, mamy filtr redox fitaqua dający wodę odkwaszającą organizm oraz zwalczajacą wolne rodniki w organizmie.
Zdrowy organizm sam bardzo efektownie reguluje gospodarkę jonami wodorowymi. Filtr być może oczyszcza wodę ale absolutnie nie wpływa na odkwaszenie organizmu i uwolnienie go od wolnych zarodników!
To już nie jest kanapka to już jest małe dzieło sztuki :D
Dziękuję