Dawno, dawno nie piekłam wytrawnej tarty. Chciałam upiec coś nowego i wymyśliłam tartę na zimno i na ciepło. To danie jest uniwersalne i można je jeść różnie. Tarta ziemniaczana z łososiem bo o niej mowa jest typową tartą z resztek ziemniaków, którą można urozmaicić podając ją z łososiem. Ostatnio gotuję ziemniaki w mundurkach i takich użyłam do tarty. Tarta ziemniaczana przypomina nieco tort ziemniaczany. Tarta ziemniaczana to danie dla smakoszy ziemniaków. Tania potrawa, którą można przyrządzić wcześniej, np. upiec spód do tarty jednego dnia, a na drugi dzień zapiec z ziemniakami. Polecam spróbować, idealna do śłedzika jeśli ktoś nie lubi łososia. Podaję tartę z parmeńską szynką i grillowaną wołowiną. Rodzinka padła z wrażenia!
Tarta ziemniaczana
Składniki:
Forma do tarty o średnicy 23 cm, z ruchowym dnem
Spód do tarty
150 g zimnego masła
200 g pszennej mąki
40 g mąki graham
¾ łyżeczki soli
2 łyżki zimnej wody
Nadzienie z ziemniaków
300 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach
1 cebula
4 jajka
200 g creme fraiche
100 ml śmietanki lub mleka
200 g ostrego sera, cheddar
½ łyżeczki soli lub wedle smaku
szczypta białego i czarnego pieprzu do smaku
Do dekoracji
200 g wędzonego łososia
1 pęczek szczypiorku
zielenina do posypania
Ziemniaki ugotuj w mundurkach lub wykorzystaj resztki ziemniaków. Ziemniaki ostudź, obierz ze skórki i pokrój na talarki. Przystąp do przyrządzenia ciasta na spód tarty. Zimne masło posiekaj z mąką nożem. Kiedy już zacznie się tworzyć kruszonka dodaj zimną wodę i zagnieć szybko lekkie ciasto, zbytnio nie ugniatając. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dno formy. Brzegi równo przytnij i wstaw do lodówki na godzinę. Nastaw piekarnik na 200ºC. Po godzinie spód do tarty wyjmij z lodówki i nakłuj widelcem. Brzegi ochroń folią dobrze dociskając. Zapobiegnie to obniżaniu się brzegu podczas pieczenia. Teraz podpiecz tartę w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Wyjmij, lekko przestudź i ułóż na dnie plasterki ziemniaków. Na wierzchu rozprowadź podsmażoną cebulę i posyp solą i białym pieprzem. Na wierzchu rozprowadzić rozdrobniony cheddar. W naczyniu wymieszaj creme fraiche, jajka, mleko. Dopraw mieszaninę solą i pieprzem i równomiernie wylej na tartę. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz tartę przez około 35 minut. Wyjmij i odstaw do lekkiego przestudzenia na około 10 minut. Tarta będzie się wtedy lepiej kroić. Przygotuj rozetki z łososia i udekoruj tartę. Na koniec obłóż szczypiorkiem i zieleniną.
5 komentarzy
Świetny pomysł na obiad :) Fajne urozmaicenie!
No wfiaßnie, zawsze coß innego!
Uwielbiam tarty. Twoja wygląda świetnie. Zauważyłam też że masz foremkę do tarty z wyjmowanym denkiem, to chyba super usprawnia wyjmowanie ciasta.
Tarta jest zawsze super :) Fajnie Ci wyszło. Pozdrawiam!
Efekt bombowy! I jeszcze te dodatki na wierzchu, mega smacznie! :)