Tarta ziemniaczana z łososiem

Dawno, dawno nie piekłam wytrawnej tarty. Chciałam upiec coś nowego i wymyśliłam tartę na zimno i na ciepło. To danie jest uniwersalne i można je jeść różnie. Tarta ziemniaczana z łososiem bo o niej mowa jest typową tartą z resztek ziemniaków, którą można urozmaicić podając ją z łososiem. Ostatnio gotuję ziemniaki w mundurkach i takich użyłam do tarty. Tarta ziemniaczana przypomina nieco tort ziemniaczany. Tarta ziemniaczana to danie dla smakoszy ziemniaków. Tania potrawa, którą można przyrządzić wcześniej, np. upiec spód do tarty jednego dnia, a na drugi dzień zapiec z ziemniakami. Polecam spróbować, idealna do śłedzika jeśli ktoś nie lubi łososia. Podaję tartę z parmeńską szynką i grillowaną wołowiną. Rodzinka padła z wrażenia!

tarta ziemniaczana

tarta_przepis

Tarta ziemniaczana

Składniki:

Forma do tarty o średnicy 23 cm, z ruchowym dnem

Spód do tarty

150 g zimnego masła

200 g pszennej mąki

40 g mąki graham

¾ łyżeczki soli

2 łyżki zimnej wody

Nadzienie z ziemniaków

300 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach

1 cebula

4 jajka

200 g creme fraiche

100 ml śmietanki lub mleka

200 g  ostrego sera, cheddar

½ łyżeczki soli lub wedle smaku

szczypta białego i czarnego pieprzu do smaku

Do dekoracji

200 g wędzonego łososia

1 pęczek szczypiorku

zielenina do posypania

tarta wytrawna_przepis

Ziemniaki ugotuj w mundurkach lub wykorzystaj resztki ziemniaków. Ziemniaki ostudź, obierz ze skórki i pokrój na talarki. Przystąp do przyrządzenia ciasta na spód tarty. Zimne masło posiekaj z mąką nożem. Kiedy już zacznie się tworzyć kruszonka dodaj zimną wodę i zagnieć szybko lekkie ciasto, zbytnio nie ugniatając. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dno formy. Brzegi równo przytnij i wstaw do lodówki na godzinę. Nastaw piekarnik na 200ºC.  Po godzinie spód do tarty wyjmij z lodówki i nakłuj widelcem. Brzegi ochroń folią dobrze dociskając. Zapobiegnie to obniżaniu się brzegu podczas pieczenia. Teraz podpiecz tartę w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Wyjmij, lekko przestudź i ułóż na dnie plasterki ziemniaków.  Na wierzchu rozprowadź podsmażoną cebulę i posyp solą i białym pieprzem. Na wierzchu rozprowadzić rozdrobniony cheddar. W naczyniu wymieszaj creme fraiche, jajka, mleko. Dopraw mieszaninę solą i pieprzem i równomiernie wylej na tartę. Wstaw do nagrzanego piekarnika.  Zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz tartę przez około 35 minut. Wyjmij i odstaw do lekkiego przestudzenia na około 10 minut. Tarta będzie się wtedy lepiej kroić. Przygotuj rozetki z łososia i udekoruj tartę. Na koniec obłóż szczypiorkiem i zieleniną.

 

 

 

 

SparaSpara

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.