Aromatyczny gulasz węgierski z suszoną papryką ancho i porcją świeżej, słodkiej papryki. Gulasz wieprzowy z niewielką ilością składników i bardzo łatwy do przyrządzenia…Gulasz węgierski każdy zna. Zawiera dużo papryki i kminku. Węgrzy podają go z kluskami gulaska lub ziemniakami. Cebula w węgierskim gulaszu to cebula drobno pokrojona. Wybrałam jednak małe perłowe cebulki…W końcu to mój przepis na gulasz węgierski! Ha, ha…
Gulasz węgierski
Składniki:
700 g wieprzowiny bez kości
4 plastry wędzonego boczku
1 suszone chili ancho
1 łyżeczka papryki w proszku
¼ łyżeczki mielonego kminku
10 perłowych cebulek lub 2 żółte cebule
1 czosnek solo
3 łyżki pomidorowego przecieru
300 ml mięsnego bulionu
2 papryki, czerwona i żółta
sól i pieprz do smaku
2 łyżki masła
natka pietruszki do posypania
ziemniaki do podania
sałatka ogórkowa
Obierz cebulki. Zrumień na maśle. Dodaj pokrojony boczek i smaż dalej. Pokrój mięso na kawałki i dodaj do cebuli i boczku. W moździerzu zgnieć ancho. Ancho to chili o lekko gorzkim, wędzonym smaku. Można je zastąpić węgierską papryką, która jest nieco delikatniejsza w smaku. Pokrój czosnek w drobną kostkę i dodaj do mięsa wraz z przecierem i bulionem. Posól, dopraw pieprzem, kminkiem. Gotuj gulasz przez 2 godziny na wolnym ogniu. Kuchnia indukcyjna na poziomie 3. Na 15 minut przed zakończeniem gotowania dodaj pokrojoną paprykę. Posyp gulasz pietruszką.
Jak wspomniałam Węgrzy jedzą gulasz z gulaska, które przypominają nasze lane kluski z tą różnicą, że gulaska gotuje się w wodzie. My wolimy smażone ziemniaki i żytni chlebek na zakwasie.
4 komentarze
Przepis bardzo dobrze mi znany, ogólnie bardzo lubię różnego rodzaju gulasze. Zamiast klusek węgierskich lanych czy kładzionych polecam kopytka, również świetnie się komponują i również dodadzą trochę polskości gulaszowi :D Pozdrawiam !
Tak kopytka też pasują!
Wygląda cudownie. :)
Dziękuję