Pizza ze szparagami i fetą jest to danie kuchni włoskiej, w którym zielone szparagi i kawałki sera feta to świetne nadzienie do pizzy z białym sosem. Ta pizza jest często uważana za delikatną i oryginalną, a smak świeżych szparagów i słonych kawałków sera feta tworzy doskonałą harmonię. Można ją uzupełnić o dodatkowe składniki, takie jak cebula, rukola, bazylia i oliwa z oliwek.
Pizza ze szparagami to perfekcyjna kolacja na lato. Korzystajcie z wiosennych i letnich nowalijek. Szparagi, zielony groszek, czy świeżo wyhodowana rukola to świetne dodatki do pizzy. U mnie dzisiaj pizza bianco z zielonymi szparagami i serem feta. Wspaniała wegetariańska pizza z białym, delikatnym sosem.
Pizza ze szparagami i feta
3 pizze
Składniki:
ciasto na pizza, tutaj przepis, podwojona porcja
200 g szparagów
100 sera feta
garść rukola
250 g crème fraîche
1 ząbek czosnku
4 łyżki posiekanych ziół
1 cebule dymki
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżka sezamu
Zrób ciasto na pizza i pozostaw do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 3 porcje i rozwałkuj na 3 okrągłe placki. Wymieszaj crème fraîche z czosnkiem, solą i pieprzem, posmaruj każdą pizzę. Poukładaj szparagi, pokrusz feta i posyp dymką pokrojoną w piórka. Całość posyp chili i sezamem. Piec pizza w nagrzanym piekarniku na 200ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej) przez około 15 minut. Podaj pizzę na gorąco z rukolą i ewentualnie polaną resztą crème fraîche.
4 komentarze
świetny przepis :)
no i te zdjęcia – masz talent
do tak pysznego dania dorzucam odchudzający koktajl spalający tłuszcz
http://odchudzaniejestproste.pl/napoj-pobudzenie-metabolizmu-spalacz-tluszczu-i-przyspieszacz-metabolizmu-diy/
i do tego przyspiesza metabolizm.
Pozdrawiam i życzę dalszych ciekawych pomysłów
Kusząca pizza.
Pycha! Pizzy ze szparagami jeszcze nie jadłam ;)
Uwielbiam taką pizzę :)