531
To mój kolejny przepis na chleb kukurydziany czyli włoską polentę. Uwielbiam ten chleb, bo jest taki delikatny w smaku i pasuje do wszystkiego, u mnie ostatnio jako dodatek do grilla. Oryginalny chleb kukurydziany piecze się na dużej patelni na ogniu. No cóż mój mały grill był zajęty, więc ja upiekłam polenta jak zawsze, w piekarniku. Mąka kukurydziana nadaje chlebkowi wspaniały, lekko słodki smak, który pasuje cudownie z cheddar, którym posypuję chleb pod koniec pieczenia.
Kukurydzianka świetnie pasuje do zupy, sałatek lub jako przekąska z kolorowym masłem. Uwielbiam ten chleb, który smakuje najlepiej na ciepło. Bardzo łatwy i szybki w wykonaniu , w sam raz na piknik.
Przepis na chleb kukurydziany
Składniki:
- 250 ml mąki kukurydziane, błyskawicznej
- 150 ml mąki pszenej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 11/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1- 1 ½ łyżeczka chili
- ½ łyżeczki suszonej szałwii
- 300 ml siadłego mleka
- 2 jajka
- 75 g masła, stopionego
- 300 ml startego sera cheddar
Wykonanie:
- W dwóch oddzielnych miskach wymieszaj mokre i suche składniki, a następnie połącz w całość, bez sera cheddar.
- Wyłóż masę do foremki o rozmiarach 15 cm x 25 cm pokrytą pergaminem. Wygładź. Piecz chleb kukurydziany na 180ºC (termoobieg) przez 20 minut, potem posyp chleb serem podnieś temperaturę do 250ºC i piecz chleb jeszcze przez 5 minut.
2 komentarze
ale fajnie wygląda
dziękuję Iza!