369
Nie uwierzycie mi ale jako dziecko nie cierpiałam zup czy pomidorowych sosów. Za to teraz nadrabiam zaległości! Tu na blogu roi się w tej chwili od sosów z pomidorami w roli głównej. Dzisiaj ugotowałam bardzo pomidorowy sos do makaronu z suszonymi pomidorami, kolejna versja bolognese ale bardziej pomidorowa.
Przepis na bardzo pomidorowy sos do makaronu
Składniki:
na 5 porcji
- 500 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowo wołowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml bulionu
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 50 g suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonej papryki
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 doniczka bazylii
- 350 g makaronu, waga sucha
- 50 g parmezanu, świeżo utartego
- 1 łyżka oleju do smażenia
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek obierz, pokrój drobno i podsmaż na patelni. Dodaj mięso.
- Kiedy mieso juz nie jest czerwone dodaj pomidory, przecier pomidorowy i suszone pomidory pokrojone w podłużne paski. Całość dopraw przyprawami i gotuj przez 30 minut. Podlej bulionem. Pod koniec gotowania dodaj pokrojona bazylie.
- Ugotuj makaron al dente, odcedź i wymieszaj z sosem.
- Całość posyp startym parmezanem, tuz przed podaniem.
1 Komentarz
ale bym z chęcią zjadła takie danie