Pyszna carbonara z dynią Hokkaido i kiełbasą… carbonara dyniowa, której jeszcze nie przyrządzałam, hokkaido dynia, której jeszcze nie jadłam…Czasami trzeba zaufać swoim kulinarnym intuicjom, prawda?
Zdarza mi się to nieraz, choć przyznam, że nie zawsze z pożądanym rezultatem. Człowiek uczy się na błędach ale carbonara z dynią i kiełbasą wyszła mi pierwsza klasa. Jest w niej wszystko co lubię!
Dynia hokkaido nie należy do super wyrośniętych gatunków dyni, więc łatwo można sobie z nią poradzić. Jak dla mojej rodziny to jednorazowe podejście. Jak zwykle upiekłam dynię w piekarniku. Co niektórzy jedzą hokkaido ze skórką. Muszę przyznać, że skórka po upieczeniu dyni jest miękka i z powodzeniem można ją spożyć. Zwłaszcza dynia zmiksowana na puree wraz ze skórką ma o wiele intensywniejszy kolor. Idealna do ciast!
Carbonara z dynią i kiełbasą
4 porcje
Składniki:
1 pieczona dynia hokkaido
200 g kiełbasy, u mnie pieczona
5 jajek
50 g sera manchego
utarta skórka z jednej cytryny
czarny pieprz grubomielony
sól do smaku
300 g spaghetti
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oliwy
sól do smaku
Przekrój dynię na pół. Wydrąż nasiona, posól morską solą i dowolnie wybranymi przyprawami. U mnie czarny i kajeński pieprz oraz rozmaryn. Skrop dynię oliwą i wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC, u mnie funkcja grill. Piecz dynię do pożądanej miękkości. Do tego dynia polecam upiec dynię al dente. Wyjmij z piekarnika, ostudź i pokrój w kostkę.
Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Pokrój kiełbasę na cienkie plasterki i usmaż na oleju. Dodaj makaron, dynię, pietruszkę i jajka. Mieszaj aby jajka równomiernie się ścięły. Dopraw danie czarnym pieprzem. Posyp kawałkami manchego i dodatkowo pietruszką.
2 komentarze
Dla mnie bomba :-) Śliczne kolory na talerzu i dynia w roli głównej. Zapodam wkrótce na obiad!
Polecam!Nawet moje dziecko co wybrzydza na widok dyni byfio zachwycone