Domowe nudle to pyszne danie na obiad. Przyrządzam je z pszennych nudli lub soba, czyli nudli z mąki gryczanej. Nudle pszenne i gryczane można używać zamiennie. Osoby będące na diecie bezglutenowej na pewno polubią makaron soba. Nudle przyrządzam nie tylko z różnymi warzywami, ale też z różnymi źródłami białka. Chow mein gotuję z kurczakiem. Wybieram warzywa, na które akurat mam ochotę.
Bataty świetnie pasują z kurczakiem i masłem fistaszkowym. Takie nudle są bardzo pożywne i bardzo smaczne. o prawdziwy raj dla smakoszy dań z makaronem. Nudne można też przyrządzić z owocami morza. Zazwyczaj mieszam wtedy kawałki łososia i krewetki z ryżowymi nudlami.
Dzisiaj jednak chcę zaproponować inny przepis na nudle, a mianowicie domowe nudle z polędwicą wieprzową, brokułami, selerem, marchewką i sosem sojowym. Super proste danie na obiad, ale trzeba się trochę nakroić. Lubię, kiedy jest w nim dużo warzyw, mniej makaronu. Dlatego śmię twierdzić, że moje domowe nudle są o wiele lepsze od kupnych, bo zawierają o wiele więcej warzyw i mięsa.
Nudne najlepiej smakują zaraz po przyrządzeniu. Lubią jak warzywa są lekko chrupiące. Zaczynam wokowanie od najtwardszych warzyw jak marchewka i seler. Polecam przepis poniżej.
Domowe nudle z polędwicą wieprzową
6 porcji
Składniki:
1 paczka pszennych nudli
300 g selera korzeniowego
2 marchewki
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
3 cm korzenia imbiru
1 czerwona cebula
300 g brokułów, mrożonych
1 czerwone chili
3 łyżki świeżej kolendry, grubo pokrojonej
100 ml tajskiego sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka suszonych płatków chili
500 g polędwicy wieprzowej
2 łyżki nasion sezamu
3 łyżki kokosowego oleju
Pokroić polędwicę na cienkie kawałki. W misce wymieszać 2 łyżki sosu sojowego z łyżką oleju sezamowego, suszonymi płatkami chili, dodać mięso i wymieszać. Odstawić na 30 minut.
Nudne włożyć do miski, posolić 1 łyżką soli i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 20 minut. Miękki makaron odcedzić.
Pokroić seler, marchewkę i imbir w cienkie słupki. Pokroić papryki na podłużne kawałki. Brokuły rozmrozić. Następnie pokroić drobno czosnek, cebulę, chili i wokować na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodać warzywa i wokować przez 5 minut. Wlać sos sojowy, ocet ryżowy i wokować, aż warzywa będą miękkie.
Odsunąć warzywa na bok i włożyć mięso wraz z marynatą. Smażyć w wysokiej temperaturze przez 3 minuty. Wymieszać mięso z warzywami, makaronem i posiekaną kolendrą. Napełnić miseczki nudlami i jeść danie posypane prażonym sezamem. Smacznego!