Zupa na obiad to potrawa na niepogodę. Dzisiaj tak pięknie świeciło słońce, że gdyby nie mój szary balkon to pomyślałabym, że to wiosna. Niestety, mimo słonecznych promieni to wciąż zimno. Pijąc kawę i spoglądając przez okno doszłam do wniosku, że dzisiaj ugotuję krem z selera z pysznymi dodatkami.
Selerowa bardzo często gości u nas na obiad. Przepadam za selerem. Wydawałoby się, że zupa selerowa jest zawsze taka sama, ale jej smak w dużej mierze zależy od przypraw i dodatków. Ponieważ w zupie wegańskiej nie ma zbyt wiele białka, więc staram się je uzupełnić wegańskimi dodatkami, jeśli zupa ma być totalnie wegańską lub białkiem pochodzenia zwierzęcego jak w selerowej z boczkiem.
Lubię krem z selera z jarmużowymi chipsami. Jednak dzisiaj wpadłam na inny pomysł. Podałam zupę z zieloną soją, czyli edemame, która zawiera sporo białka, a przede wszystkim jest bardzo smaczna. Oczywiście jeśli nie znajdziecie edemame w sklepie zawsze możecie ją zastąpić zielonym groszkiem. Osobiście używam edemame i groszek zamiennie. Jeśli mówię o groszku to mam na myśli groszek mrożony, podobnie mrożone edemame.
Krem z selera można przyrządzić na wiele sposobów. Wystarczy go pokroić i ugotować w bulionie lub kokosowym mleku. W tym przepisie upiekłam seler w piekarniku. Smak zupy jest wtedy bardziej intensywny. Oczywiście nie zapomniałam o przyprawach. Przyprawiłam zupę imbirem, pieprzem i chili w proszku. Mimo, że zupa jest wegańska to jest ona bardzo pożywna. Zupa idealna na chłód i deszcz!
Zupa na obiad
6 – 8 porcji
Składniki:
1 seler średniej wielkości
1 łyżka oliwy
250 ml kokosowej śmietanki
1 l migdałowego mleka, niesłodzonego
sól do smaku
½ łyżeczki chili
¼ łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka czarnego pieprzu
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżka nasion czarnuszki
200 g edemame, mrożonej
200 g creme fraiche lub kwaśnej, gęstej śmietany
Seler obrać i pokroić w kostkę.Włożyć do żaroodpornego naczynia, oprószyć solą i skropić łyżką oliwy. Piec w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 30 minut.
Wlać kokosową śmietankę i mleko migdałowe do garnka. Dodać seler, przyprawy i zagotować. Zmiksować zupę na krem i doprawić solą lub większą ilością przypraw. Ugotować edemame w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i opłukać zimną wodą.
Rozlać zupę do misek. Podać z edemame, łyżka creme fraiche i czarnuszką. Na koniec polać oliwą z oliwek. Smacznego!