Dzisiaj mam dla Was pyszny przepis na kapustę w stylu azjatyckim. Jest to świetna przystawka do obiadu, która pasuje zarówno do mięsa jak i ryby. Tego typu surówkę na ciepło podaję również do pizzy zamiast tradycyjnej surówki do pizzy.
Z kapusty można wyczarować bardzo fajne przepisy. Kupując kapustę nie jest moją intencją, aby kupić jak najmniejszą główkę. Zawsze mogę ugotować kapuśniak, czy przyrządzić szwedzki kålpudding.
Uwielbiam słodko kwaśne smaki. Sos sojowy, ocet ryżowy i golden syrop tworzą z białą kapustą niesamowity smak. Kapustę mogę jeść codziennie i w każdej postaci. Kocham kimchi z kapustą i mówiąc szczerze to smażona kapusta na słodko kwaśno nawet ją przypomina, choć sposób przyrządzenia jest o wiele inny, a przede wszystkim krótszy.
Smażona kapusta to typowa przystawka na ciepło. Z zimnych przystawek polecam coleslaw. Coleslaw z kapusty pasuje niemalże do każdego obiadu z mięsem, rybą, czy drobiem. Thai coleslaw to świetna przystawka do kurczaka satay.
Przepis na kapustę
4 porcje
Składniki:
500 g białej kapusty
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka Golden syropu
2 łyżki kokosowego oleju
1 łyżka oleju sezamowego
1 cebula
1 czosnek solo
½ łyżeczki imbiru, mielonego
szczypta czarnego pieprzu do smaku
mały pęczek natki pietruszki
nasiona sezamu do posypania
Poszatkować kapustę. Pokroić cebulę i czosnek w kostkę. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, sos sojowy, ocet ryżowy i golden syrop (można zamienić na cukier trzcinowy lub syrop agawa). Dopraw kapustę imbirem i pieprzem i jeśli potrzeba solą.
Smaż kapustę, aż będzie miękka, około 25 minut. Na koniec dodaj pokrojoną pietruszkę i smaż jeszcze przez 2 minuty. Podać kapustę na gorąco posypaną prażonym sezamem. Smacznego!