598
Wspomniałam wczoraj, że dzisiaj ukaże się przepis na surówkę z białej kapusty po azjatycku. Tak, tak słynne coleslaw można zrobić na dowolne sposoby, więc czemu nie zaostrzyć po azjatycku.
Surówka z białej kapusty to smaczny dodatek do mięsa. Zrobiłam tę surówkę specjalnie do pulled pork, który wczoraj ugotowałam. Surówka jest przepyszna i łatwa w przygotowaniu! Polecam ją bardzo, jeśli znudziły się Wam tradycyjne surówki albo szukacie jakiegoś nowego pomysłu z zastosowaniem białej kapusty.
Surówka z białej kapusty po azjatycku
Składniki:
5 porcji
- 300 g białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 biała rzodkiew, mała
- 1 czerwona chili
- 1 zielone jalapenno
- sok z dwóch limonek
- 1½ – 2 łyżki sosu rybnego, fish souce
- 2 łyżki cukru
- 1 doniczka świeżej kolendry
Wykonanie:
- Poszatkuj cienko kapustę. Zetrzyj marchewkę i rzodkiew na tarce, czerwone chili pokrój w małą kostkę, a jalapenno w krążki.
- Zrób dressing z sosu rybnego, cukru i soku z limonki i wymieszaj z warzywami. Nie sól, bo sos rybny jest już słony.
- Przed podaniem dodaj do surówki grubo posiekaną kolendrę i lekko połącz.
2 komentarze
zapisuję i z przepisu na pewno skorzystam
Polecam!