Surówka z białej kapusty po azjatycku

Wspomniałam wczoraj, że dzisiaj ukaże się przepis na surówkę z białej kapusty po azjatycku. Tak, tak słynne coleslaw można zrobić na dowolne sposoby, więc czemu nie zaostrzyć po azjatycku.

Surówka z białej kapusty to smaczny dodatek do mięsa. Zrobiłam tę surówkę specjalnie do pulled pork, który wczoraj ugotowałam. Surówka jest przepyszna i łatwa w przygotowaniu! Polecam ją bardzo, jeśli znudziły się Wam tradycyjne surówki albo szukacie jakiegoś nowego pomysłu  z zastosowaniem białej kapusty.

pyszna surowka po azjatycku

Surówka z białej kapusty po azjatycku

 Składniki:

5 porcji

  • 300 g białej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 biała rzodkiew, mała
  • 1 czerwona chili
  • 1 zielone jalapenno
  • sok z dwóch limonek
  • 1½ – 2 łyżki sosu rybnego, fish souce
  • 2 łyżki cukru
  • 1 doniczka świeżej kolendry

Wykonanie:

  • Poszatkuj cienko kapustę. Zetrzyj marchewkę i rzodkiew na tarce, czerwone chili pokrój w małą kostkę, a jalapenno w krążki.
  • Zrób dressing z sosu rybnego, cukru i soku z limonki i wymieszaj z warzywami. Nie sól, bo sos rybny jest już słony.
  • Przed podaniem dodaj do surówki grubo posiekaną kolendrę i lekko połącz.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.