Uwielbiam surówki z warzyw z porcją domowego majonezu. Prosta surówka do obiadu na bazie warzyw korzeniowych to typowy przepis na surówkę, kiedy nie ma nowalijek. Lubię gotować sezonowo i warzywa korzeniowe wybieram wtedy w pierwszej kolejności. Oczywiście, młody seler i marchewka dodadzą surówce jeszcze więcej smaku, ale i o tej porze ta surówka jest pyszna bez dwóch zdań.
Jest to również zdrowa surówka, bo warzywa korzenne zawierają cenne witaminy i minerały oraz błonnik. Surówki na bazie majonezu zawsze przyrządzam z domowym majonezem.
Mój domowy majonez to majonez zmiksowany z dodatkiem oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Jest to najlepszy olej rzepakowy i nic dziwnego, że jest nazywany oliwą północy.
Surówka z selera to prosta surówka, którą można modyfikować na wiele sposobów. W tym przepisie dodałam marchewkę i natkę pietruszki. Lubicie takie połączenie?
Prosta surówka z selera
4 porcje
Składniki:
300 g selera korzeniowego
1 marchewka
3 łyżki natki pietruszki
¾ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
200 g majonezu, z tego przepisu
sólo do smaku
Zetrzeć seler i marchewkę na tarce o dużych oczkach. Dodać pokrojoną natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z majonezem. Smacznego!