Uwielbiam młodą kapustę! Letnia surówka z młodej kapusty to hit lata. Młoda kapusta jest delikatniejsza w smaku niż biała kapusta i pasuje wyśmienicie z innymi warzywami. Dzisiaj proponuję dodać do surówki nektarynki, które też już się pojawiły.
Lubię dodawać owoce do surówek zamiast rafinowanego cukru. Kilka suszonych daktyli, dressing z oliwy i jabłkowego octu, trochę soli i pieprzu do smaku…Tak niewiele potrzeba aby zrobić pyszna surówka do obiadu.
Letnia surówka z młodej kapusty
Surówka z kapusty idealnie pasuje do grillowanego kurczaka i młodych ziemniaków z koperkiem. Sądzę, że tak pyszny letni obiad pojawia się na nie jednym stole.
Składniki:
300 g młodej kapusty
1 młoda cebula ze szczypiorkiem
4 nektarynki
5 rzodkiewek
1 mała biała rzodkiew
6 daktyli bez pestek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
2 łyżki jabłkowego octu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pokroić drobno kapustę, rzodkiewki i rzodkiew w talarki. Pokroić daktyle w cienkie paski.
- Następnie pokroić cebulkę w piórka. Umieścić pokrojone warzywa i owoce w dużej misce.
- Do małego słoika wlać oliwę i ocet, zakręcić i mocno wstrząsnąć. Posolić i doprawić pieprzem sałatkę, następnie polać dressingiem i wymieszać.
4 komentarze
Bardzo lubię takie pyszne i kolorowe surówki :-)
Toż to prawie kolesław! Tip z daktylami bardzo mi się spodobał, bo tak jeszcze nie próbowałem, a wolę kapustę na słodkawo :)
ale smakowite połączenie! nie wpadłabym na nektarynki i kapustę w jednym :)
Wszystko można pomieszać!